Za mesec dana, osam poslodavaca našlo se na crnoj listi

Tokom avgusta, čak 8 poslodavaca je prekršilo prava trudnica ili porodilja i tako se našlo na Crnoj listi poslodavaca. Ovu listu objavio je Centar za mame u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Krajem jula meseca otvorena je besplatna telefonska linija na koju trudnice i porodilje mogu da prijave poslodavce ukoliko smatraju da su im prava ugrožena. Nakon prijave inspekcija utvrđuje da li je došlo do povrede prava i ukoliko se utvrdi da jeste, poslodavac se kažnjava i odlazi na „crnu listu“.

Tako su se na „Crnoj listi” za mesec avgust našli trgovine Stylos i TDC iz Novog Sada, Unikomerc Filter iz Prokuplja, radnja za održavanje i popravku računara Hronos Computers iz Vranja, trgovina satovima i nakitom Firma Bomar iz Novog Sada, trgovina YOU MAK iz Žitorađe, Motel Solley iz Aleksandrovca i trgovina Miss you sa Kopaonika.

“Crnu listu poslodavaca objavljujemo da bismo javnosti predstavili one koje ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da ohrabrimo mame da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada”, izjavila je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame. Ona je dodala: “Osim toga, nadamo se da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i probuditi i naterati ih da vide da mame nisu ‘laka meta’ i da se njihova prava moraju poštovati”.

Trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena mogu da prijave poslodavce na broj telefona

0800-300-307

 

Izvor: bebac.com

Ostavite komentar