Za Jovanu Roškar – devojčicu lavovske snage i divovskog srca !

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić

prikuplja novčana sredstva za Jovanu Roškar (2017).

O maloj Jovani nas sajt pisao je po njenom rodjenju. Ovo je njena prica:

„Čestitam rodili ste devojčicu 29 cm dugacku 550g u veoma teškom stanju, vršena je reanimacija 3 puta”

Jovana je rođena je u dvadeset trećoj gestacionoj nedelji trudnoće, sa svega 550 gr. Nekoliko dana nakon rođenja došlo je do pucanja plućne maramice. Kako je ceo organizam bio nezreo, usledile su konvulzije koje su kod prevremeno rođenih beba relativno česte, ali kod Jovane fenoberbiton nije delovao, pa je porodica tragala za odgovarajućim lekom.

Mesec dana posle rođenja je usledila operacija srca, sa svega 700 gr, zatim retinopatija, krvarenje u mozgu drugog na treći stepen, herpes u likvoru mozga koji može da izazove strašne komplikacije i još jedna od mnogih dijagnoza suva nekroza prstiju desne šake, drugog i četvrtog prsta desne šake, koja je pretila da može doći do širenja ka celoj ruci. Kako je bila 135 dana u bolnici boreći se za svoj život, usledila je hipotonija mišića.

Motorički razvoj bi trebalo dosta unaprediti kako bi dostigla vršnjake, jer Jovana dosta kasni u razvoju i motoričkim sposobnostima. Jovanu očekuje i operacija očiju, kao i operacija drugog i četvrtog prsta desne šake u narednom periodu. Takođe su joj neophodna sredstva za hipoterapije, kao i za rad sa logopedom i psihologom.

Pomozimo Jovani! Upišimo 661 i pošaljimo SMS na 3030. Njoj možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

Naše malo Jovani znači sve! Budimo humani!

 

 

Ostavite komentar