„Vakcinisala sam u OSMOM MESECU TRUDNOĆE, a ovo je bila nuspojava“: Džejn Martin je ginekolog i objasnila je zašto se odlučila na ovaj potez

Džejn Martin ima 34 godine. Svoje treće dete je rodila 14. janura. Sam par dana pre porođaja primila je drugu dozu Fajzerove vekcine. Tačnije, vakcinisala se 6. januara. Džejn je lekar i ovo je njena priča u kojoj je objasnila zašto se vakcinisala u osmom mesecu trudnoće.

“Svoju prvu dozu Fajzer vakcine dobila sam u 34. nedelji, a drugu u 37. nedelji trudnoće. Nakon što sam primila tu drugu dozu bolnica je objavila moju fotografiju na kojoj očigledno trudna primam vakcinu. Nisam ni slutila da će postati viralna. Nisam očekivala da će izazvati toliko osude. Pisali su mi ljudi iz svih krajeva sveta i osuđivali su moju odluku. Nisu imali naučno objašnjenje, imali su samo mišljenje. Bila sam obeshtabrena, mislila sam i na druge trudnice u svetu da će videti objavu i da će ih to uplašiti, pa da neće pričati sa svojim lekarom o vakcinaciji, a možda su to prethodno planirale”, ispričala je Džejn za Womans Helath.

Džejn je inače ginekolog i tokom pandemije je radila u crvenoj zoni. Kada je ostala u drugom stanju, bila je mama jednog deteta od pet i jednog od tri godine. A trudnoća tokom pandemije je za nju bila poseban izazov. Uzbuđenje pomešano sa strahom.Razlike između vakcina

I čim je tokom njene 33 nedelje trudnoće čula da će uskoro početi masovna vakcinacija, odmah je odlučila, vakcinisaće se.

“Znala sam da je vakcina rađena bruzo, ali radili su je naučnici koji su celu svoju karijeru posvetili tome. U početku sam se dvoumila. Ali nisam brinula za razvoj bebe jer sam već bila u poodmakloj trudnoći. Brinula me je opšta nesigurnost zbog toga što trudnice nisu bile uključene u ispitivanja. Sprovela sam sopstveno istraživanje. Čitala sam ispitivanja kompanija Fajzer i Moderna, dokumeta o hitnoj upotrebi. Podatke o trudnicama koje su igrom sličaja primile vakcinu. Nije bilo negativnih ishoda trudnoće ni u jednom ispitivanju kod pacijentkinja ili njihovih fetusa. Razgovarala sam sa svojim lekarom, zatim sa suprugom, koji je hirurg ortoped, sa svojim kolegama. Pričali smo o rizicima i dobrobitima. Tada mi je moj mentor rekao da moram sama da donesem odluku. Da procenim, šta može da mi donese, a šta da oduzme i posle nema nazad. Dodao je da se nada da će to isto svaki lekar reći svojoj pacijentkinji”, ispričala je Džejn.

I onda je sve preračunala, koliki je rizik da dobije koronu. Muž joj je lekar deca idu u vrtić. Znala je i da sa trudnoćom raste rizik od teških oboljenja, zatim radila je sa kovid pacijentima svakog dana. Shvatila je da sve što može da uradi da smanji rizik od dobijanja kovida je dobro i za nju i za bebu.

Odlučila je da se vakciniše. Posle prve doze, imala je malu nuspojavu, a to je blagi bol u ruci gde je primila vakcinu, koji je nestalo.

Ništa više se nije pojavilo kao neželjeni efekat.

Trudnoća tokom korone je bila stresna, posebno ako ste lekar u crvenoj zoni. Džejn je znala da je kasnija trudnoća najrizičniji momenat da oboli od kovida. Zato se vakcinisala.

Rodila je zdravu ćerkicu 14. januara.

Izvor: https://zena.blic.rs/

Ostavite komentar