Uvode se elektronski recepti u celoj Srbiji: Ukidaju se papirni, a evo od kada tačno

Ministarstvo zdravlja i apotekarske ustanove svakodnevno dobijaju veliki broj zahteva pacijenata za tumačenje režima e-recepata koji bi od 1. jula trebalo da se uvedu u čitavoj Srbiji
Doktor i pacijent, lekar, recepti, doktorka

Na elektronski recept, koji bi od 1. jula trebalo da se uvedu u celoj Srbiji, propisano je više od 1,3 miliona terapija, a u Ministarstvu zdravlja kažu da će se papirni recepti postepeno povlačiti iz opticaja do kraja godine i da će od 2019. sva terapija ići na e-recept, pišu “Novosti”.

Oko funkcionisanja novog načina izdavanja lekova, međutim, kod pacijenata postoji mnogo nedoumica, navode “Novosti” u izdanju od nedelje.

Ministarstvo zdravlja i apotekarske ustanove svakodnevno dobijaju veliki broj zahteva pacijenata za tumačenje režima e-recepata koji bi od 1. jula trebalo da se uvedu u čitavoj Srbiji.

– Do kraja aprila, za period od dva do šest meseci lečenja, propisane su 1.322.682 terapije, i to na 18.981.007 e-recepata – objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Sa e-receptom sada je, prema podacima Ministarstva zdravlja, “pokriveno” 65-70 odsto domova zdravlja i apoteka u Srbiji, odnosno ukupno 96 ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite Srbije. Do kraja juna bi na naovi način propisivanja i izdavanja terapije trebalo da pređu i svi ostali.

– Papirni recepti postepeno će se povlačiti iz opticaja do kraja godine i od sledeće će sva terapija ići na e-recept – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Ostavite komentar