Urolog Predlaže Kako Rešiti Problem Umokravanja u Krevet kod Dece – Trening Mokrenja

Nije tako retka pojava noćnog umokravanja kod dece. Postoje brojni razlozi za to, ali u velikom broju slučajeva se ovaj problem može rešiti treningom mokrenja.

Akt mokrenja je kompleksna i kombinovana refleksno- voljna radnja. Normalan akt mokrenja podrazumeva mokrenje u kontinuiranom mlazu uz potpuno pražnjenje mokraćne bešike, da se pražnjenje odvija voljno i pod niskim pritiskom.

Ujutru po ustajanju, dete treba da piški (prvo mokrenje) i dete ne sme da se napinje ili pritiska po stomaku pre započinjanja mokrenja.
Oko 20 minuta posle prvog mokrenja, ponovo dete ide u toalet “da se ponudi” da piški (drugo mokrenje) i tada SME da se napne kako bi izmokrilo zaostalu mokraću posle prvog mokrenja.
Nakon drugog mokrenja, dati detetu da popije vodu ili čaj.
Kako rešiti problem noćnog umokravanja, trening mokrenja, predlaže urolog

Dete od 4-6 godina 200-250 mL vode ili čaja.

Dete od 7-9 godina 300-350 mL vode ili čaja.

Dete od 10-12 godina 400 mL vode ili čaja.

Ovakav režim mokrenja se ponavlja na svaka 2,5 sata do 17h.

Nakon 17h dete se samo forsira da piški po istom režimu ali NE DA PIJE TEČNOST. Od 17h pije tečnost samo onoliko koliko je žedno.

Noću ne buditi dete ni da pije ni da piški!

Trening mokrenja u početku izgleda komplikovano, međutim posle izvesnog perioda postaje rutinska stvar. Ne smemo završiti a da ne pomenemo – po završetku svih aktivnosti tokom dana, a neposredno pre odlaska u krevet, u sprovođenju higijenske pripreme za spavanje, jako je važno da se dete dobro izmokri. Izbegavati uspavljivanje dece sa različitim napicima, kao i nuđenje pića u toku noći.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs

Ostavite komentar