UMBILICAL CORD ANATOMY (VIDEO)

Vezu između majke i bebe od začeća pa sve do porođaja čini pupčana vrpca ili pupčanik, (lat. funiculus umbilicalis) koji se sastoji se iz dve arterije i jedne vene. Preko vene pupčanika beba dobija majčinu krv, bogatu kiseonikom i hranljivim materijama. A zatim je, iskorišćenu, arterijama vraća u posteljicu. Prosečna dužina pupčanika iznosi od 55-60 centimetara. Pupčanik je izuvijan u takozvane helikse, liči na upredeni kanap za koji se beba ponekad hvata ručicama, pokriven je gelom.

Pupčana vrpca

Na mestu gde nam se nalazi pupak nekada se pripajala pupčana vrpca, koja skoro od samog početka trudnoće povezuje bebu sa mamom i kroz koju se bebi dopremaju kiseonik i neophodne hranljive materije, a istovremeno omogućavaju i uklanjanje štetnih materija iz bebinog krvotoka. U njoj se nalaze tri krvna suda (dve arterije i jedna vena) obavijena pihtijastom masom. U prvim minutima nakon porođaja, pupčana vrpca se prvo podvezuje tračicom ili štipaljkom na 1-2cm od pripoja na trbušnom zidu, a zatim i preseca makazama. Preporučuje se da se klemovanje pupčanika odloži najmanje jedan minut, a kod prevremeno rođene dece i nešto duže (ako stanje deteta dozvoljava), da bi beba dobila još jedan mali dodatak krvi iz posteljice, a i da bi se olakšalo uspostavljanje disanja i prilagođavanje krvotoka novorođenčeta na nove uslove u kojima se našlo.

Ako tata prisustvuje porođaju ima priliku da sam preseče pupčanik. Naravno, presecanje pupčanika bebu ne boli jer pupčana vrpca nije inervisana; beba plače zato što mu je to “posao” kad se rodi i svojim plačem poručuje da je zdravo i vitalno. Presecanje pupčanika označava kraj fizičke povezanosti i zavisnosti novorođenčeta od majke, i od tog trenutka ono započinje svoj samostalni život.

Pupčani patrljak

Nakon podvezivanja i presecanja pupčane vrpce ostaje pupčani patrljak, dužine 3-4 cm. On se narednih dana polako sasušuje i stvrdnjava, menjajući boju od plavoljubičaste, preko žutozelene, do braon i crne (što zabrinutim roditeljima nije baš prijatan prizor!).

Pupčani patrljak na kraju otpada, obično između 10. i 15.dana života. Može i ranije, ali i mnogo kasnije.

Ostavite komentar