U 200 škola u Srbiji crveni dnevnik je danas prošlost: Pitali smo mame šta misle o elektronskom, da li ih plaši ili ga priželjkuju

Prvi dan škole donosi brojne novine, a jedna od najvećij je elektronski dnevnik koji se od danas koristi u 200 škola u Srbiji. Za dve godine trebalo bi da ga koriste sve škole u zemlji.

Starog crvenog dnevnika više nema u 200 škola u Srbiji
STAROG CRVENOG DNEVNIKA VIŠE NEMA U 200 ŠKOLA U SRBIJIFOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Nastavnik koji na čas ulazi s dobro poznatim crvenim dnevnikom, u njega beleži nastavnu jedinicu i izostale učenike, plavom hemijskom olovkom upisuje ocenu sa kontrolnog zadatka, a crvenom sa pismenog – ovako nešto uskoro će biti prošlost.

Bar tako kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je s početkom školske 2017/18. godine kao pilot-projekat u nastavu uvelo elektronski dnevnik. On je za sada zaživeo u 200 škola u Srbiji, a jedini uslov bio je da je škola tehnički opremljena, to jest da ima računar i pristup internetu, ali i da su zaposleni zainteresovani za ovu novinu. Nastavnici iz škola koje su deo projekta imaju besplatnu obuku, a plan je da se tokom školske godine priključe i druge škole, kao i da za najviše dve godine svi podaci u školama budu isključivo elektronski.

STAROG CRVENOG DNEVNIKA VIŠE NEMA U 200 ŠKOLA U SRBIJIFOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Ocene vide nastavnici, direktori, učenici i roditelji

Ovaj e-dnevnik, kom se pristupa na posebnom portalu eprosveta.rs, ima sve odeljke kao i klasični papirni dnevnik i čuva ocene učenika, podatke o izostancima, ali i pohvale koje nastavnici od sada mogu da upisuju. Olakšica je, kažu iz Ministarstva, što sve statistike i izračunavanja vrši sistem, a to znači manje administracije za prosvetne radnike. Podacima u e-dnevniku mogu da pristupaju nastavnici, roditelji, direktori, ali i učenici, a svako od njih dobija svoju šifru.

Novina je što će nastavnici, prema preporuci psihologa, moći da vide ocene samo iz svog predmeta, ne iz drugih, a razredne starešine će imati uvid u sva postignuća. Roditelji će moći da uz izostanke i svaku ocenu vide napomenu o tome kako je ocena dobijena, kao i da svakodnevno prate školske rezultate svog deteta. Još jedna preporuka psihologa je da roditelji dobiju uvid u ocene tek nakon 48 sati da bi deca imala vremena da objasne kako su zaradila određenu ocenu. Uz to, roditelji čije je dete izostalo prethodnog dana od sada će dobijati mejl sa informacijom s kog časa je dete izostalo i koji je termin za otvorena vrata s razrednim starešinom. Učenici će putem e-dnevnika videti sve podatke o ocenama, izostancima, pisanim zadacima i komentarima nastavnika.

Mama i tatama SMS sa ocenama i izostancima

Uz to, ovaj dnevnik omogućava i analizu učeničkih uspeha po odeljenjima, generaciji, na nivou jednog predmeta, a većina podataka koje će videti zaposleni u prosveti biće u vidu procenata, bez personalizacije – koliko je učenika odlično, koliko njih izostaje… Podaci dobijeni u realnom vremenu pomoći će, na primer, da se u vreme epidemije gripa, prema broju dece koja nisu na nastavi, proceni ima li osnova za prekidanje nastave. Direktori će moći da porede uspehe svoje škole sa drugima, ali samo na nivou anonimnih brojki i neće raspolagati podacima o konkretnim školama. Važno je i to što su svi podaci dostupni samo školi, a svaka škola može da pristupi samo svojim podacima. Školska uprava i Ministarstvo imaju samo brojčane statistike koje im škole inače šalju.

Iz Ministarstva kažu i da je nivo zaštite na najvišem nivou i da se svi podaci čuvaju na serveru u Srbiji, za razliku od nekih drugih e-dnevnika. Tu je i 24-časovni fizički nadzor sistema, a sve ovo smanjuje šansu za nehotično ili namerno uništavanje dnevnika, koje se ponekad događa u školama.

Najavljeno je i da će sistem, kad bude u potpunosti operativan, jednom dnevno roditeljima slati SMS sa ocenama i izostancima, a učenici će moći da pristupe i elektronskoj lektiri ukoliko ne uspeju da pronađu potrebnu knjigu u biblioteci.

Evo šta na to kažu mame širom Srbije.

Jasna Bodrožić (37), diplomirani pravnik iz Pančeva

Jasna Bodrožić
JASNA BODROŽIĆFOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

– Iako digitalizacija treba da nam olakša život i pristup informacijama, bojim se da će to biti zloupotrebljeno. Jeste da ovaj princip, kao i tehnologija generalno, štedi vreme i olakšava pristup informacijama, koje su sada na jedan klik od nas, i da omogućava bolju kontrolu dece, ali plašim se da to daje mogućnost za menjanje ocena – kaže mama čije dete upravo polazi u drugi razred osnovne škole.

Dijana Kostić (38), elektroinženjer iz Niša

Dijana Kostić
DIJANA KOSTIĆFOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Smatram da je to jako pametno jer roditelji često zbog obaveza ne mogu adekvatno da proprate sve aktivnosti mališana, a sada možemo stalno da pratimo i izostanke i ocene, pa da malo pritegnemo da se više uči i pripazi. Ne znam koliko će to biti prihvatljivo nastavnicima dok se ne naviknu, ali mi kao roditelji možemo samo da se radujemo. Žao mi je što nijedna srednja škola u Nišu nije u ovom pilot-projektu – kaže mama dečaka koji kreće u prvi razred srednje škole.

Radmila Sokić (50), kafe-kuvarica iz Beograda

Radmila Sokić
RADMILA SOKIĆFOTO: UROŠ ARSIĆ / RAS SRBIJA

– Slažem se sa uvođenjem elektronskog dnevnika, treba ići u korak sa tehnologijom, ali problem je što se u poslednje vreme sve više otuđujemo. Mislim da i dalje treba da bude obavezno da roditelj povremeno odlazi u školu, da popriča sa nastavnikom, s razrednim starešinom, da se to ne izgubi zbog ovih novina – priča Radmila, čiji sin polazi u peti razred osnovne škole.

zena.blic.rs

Ostavite komentar