Trudnica iz Kragujevca već sedam dana čeka da dobije odobrenje Etičke komisije: U stomaku nosim bebu koja mora da umre!

Trudnica Ana A. (35) iz Kragujevca već sedam dana čeka da dobije odobrenje Etičke komisije kako bi prekinula rizičnu trudnoću.

Loša organizacija u bolnici i administracija samo joj pojačavaju mučenje, iako su joj rekli da joj se dete neće roditi živo.

Etička komisija u KC Kragujevac je jedino telo koje može da odobri prekid odmakle trudnoće. Međutim, trenutno Etička komisija ne radi jer joj nedostaju dva člana koja su na bolovanju, a njihove zamene su na odmoru.

– Svaki minut mi je kao godina. Imam bolove, ne mogu da spavam. Dete se u stomaku pomera, a znam da živo neće da se rodi. Nemoćna sam i prinuđena da čekam. Pisala sam bolnici, ministru, ali nisam dobila nikakv odgovor.

Anina trudnoća bila je normalna, Redovno je išla na kontrole, a radila je i amniocentezu i rezultati su bili dobri.

Međutim, kada je ušla u sedmi mesec trudnoće, 3. avgusta, ginekolog je utvrdio da nešto nije u redu.

– Tada mi je rečeno da trudnoća ne može da se održi. Dijagnoza je da beba ne može da preživi, da se stomak i beba pune vodom. I od tada čeka Etičku komisiju. Do četvrtka prošle nedelje čekala sam u bolnici tu komisiju. Onda sam saznala da je nema jer su lekari na bolovanju i na odmoru. Šokirana sam jer mi se dete pomera u stomaku, a unapred je osuđeno na smrt. Sad čekam komisiju u Beogradu, koja je zakazana za sredu – kaže Ana A.Ona ističe da razume da je neko na odmoru, ali se pita da li će neko razumeti kroz šta ona prolazi.

– Pitanje je dana kada će sve da se iskomplikuje. Isplakala sam sve suze, a sada se bojim i za svoj život. Kada će neko da me operiše? Da li ću da se vratim normalnom životu i ponovo imam decu – pita se zabrinuta Ana A.

Dr Aleksandra Dimitrijević, zamenik direktora GAK Kragujevac, koja je Ani radila amniocentezu u 17. nedelji trudnoće, kaže da se tada nisu videle nikakve promene ni anomalije ploda.

– Na sledećem pregledu, u 27. nedelji, utvrđeno je da dete ima vodu u trbuhu i plućima. To je retka pojava, ali je jasno da takva beba ako se i rodi, nema nikakve šanse da preživi. Zbog toga je u medicinskoj praksi prekid trudnoće obavezan – kaže dr Dimitrijević.

Pročitaj još: 16 pitanja iz oblasti ginekologije kojih se žene stide

Ostavite komentar