TERMIN POROĐAJA: BEBA IPAK ZNA NAJBOLJE

Da li je Negelovo pravilo precizna metoda izračuna termina porođaja? I da li se svaka trudnica porodi baš na dan termina? Saznajte…

Veoma retko ćete sresti trudnicu koja ne zna kada joj je tačan termin porođaja. Jedno od najčešćih pitanja koje svaka trudnica čuje i po nekoliko puta tokom trudnoće, često i od potpunih stranaca je “Kad vam je termin?”.

Iako vam možda neće reći, niti bi trebala ako to ne želi, činjenica je da postoji dan i datum na koji je ona posebno usmerena tokom cele trudnoće.

Većina trudnica se fokusira na određen dan na koji bi trebala da rode svoje bebu htele one to ili ne. Već u ranoj trudnoći dobijaju datum kada će njihovo dete biti rođeno. Iako znaju i rečeno im je da je to samo okvirni datum, većina trudnica ipak obavlja sve pripreme vezane za vreme oko tog datuma.

Ako se beba ne rodi pre termina ili na tačna datum, postajemo nestrpljive i danima iščekujemo porodjaj, a pitanje okoline “kada ćemo se već poroditi”(kao da to zavisi od nas), poredstavlja ogroman pritisak.

Zanimljivo je da se više od 80 posto beba rodi dve nedelje pre ili posle očekivanog termina porodjaja. Samim tim, većini trudnica ttačna datum koji su dobile na početku trudnoće neće puno značiti.

ČAROBNI TERMIN PORODJAJA
Nakon što vam test na trudnoću pokaže plusić ili vam izostane menstruacija, vrlo verovatno ćete otići kod ginekologa na pregled i ultrazvuk. Nakon što vam ginekolog potvrdi trudnoću, izračunaće će vam i očekivani datum porođaja.

Očekivani termin stemelji se na Negelovom pravilu po kojem se datum porođaja računa tako što se prvom danu poslednje menstruacije doda 280 dana. Naegel je daleke 1812. godine objavio ovu formulu. Od tada, ovaj način računanja očekivanog termina porođaja koristi se širom sveta.

NAJUZBUDLJIVIJI DATUM
Nakon što dobijete termin usledi će još mnogo pregleda i ultrazvukova kako bi se pratila trudnoća i napredak deteta. Uzbuđeni ste i počinjete računati u kojem ste mesecu i kojoj nedelji, naravno, s obzirom na termin koji ste dobili. Prvi udarci bebe, dobijanje na kilaži, promene koje se događaju s vašim telom u trudnoći koje ponekad znaju biti vrlo zbunjujuće, i sve one prate se na osnovu predviđenog termina porodjaja.

DA LI JE TO SADA…TO???
Kada ste se približili svom terminu porođaja ušli ste u fazu iščekivanja. Svaka majka koja je rodila zna kako izgledaju oni dani pre porodjaja – jedva se krećete, noge su vam otečene, ne možete da nadjete položaj za spavanje, spavati, najviše vremena u danu provodite na wc-u. Kad se približi kraj, svaka trudnica jedva čeka da se konačno porodi, kako bi se oslobodila trudničkih tegoba i upoznala svoju, toliko očekivanu bebu.

Svaku promenu koju uočite tumačite kao moguć znak da je porođaj počeo. Blage kontrakcije, bol u leđima, bol u donjem delu stomaka? Da li to posignal za početak? S obzirom da predporođajni period može trajati satima, pa čak i danima, svi ovi znaci se mogu javiti pa i prestati. Možete se osećati frustrirano i pitati se kad ćete se više poroditi. Verovatno ste već počeli dobijatii telefonske pozive od prijatelja i rodbine s pitanjima kao što su: ” Jel’ krenulo?” “Ima li kakvih promena?” “Kad ćeš se konačno poroditi?” “Što kaže doktor?” Ovakva pitanja trudnicama koje se jedva kreću i jedva čekaju kad će se poroditi nisu nimalo draga i sasvim je u redu da ne žele ni odgovarati na njih.

TERMIN JE TU
Doša je i taj dan! Dan koji ste toliko čekali i kojem ste se toliko radovali. Da, na ovaj dan bi vaša beba trebala biti rođena. Samo, manje poznata činjenica je da samo 3-5% trudnica rodi na predviđen termin. Većina trudnica se porodi dva nedelje pre ili dve nedelje posle predviđenog termina. Čemu onda uopšte termin i trajanje trudnoće od 40 nedelja? Zašto ne 38-42 kao razdoblje očekivano da će se žena poroditi?

Kad je Negel objavio svoju formulu za računanje termina on je pošao od pretpostavke da trudnoća traje 10 lunarnih meseci ili 9 kalendarskih meseci, tj. 40 nedelja.

Ali, jedna od mana ove teorije je ta da lunarni mesec u stvari traje 29,53 dana. Tako je 10 lunarnih meseci ustvari 295 dana – 15 dana ili dve nedelje duže od 280 dana za koliko nam tvrde da normalno trudnoća traje.

Kad bi pustili prirodu da odradi svoje, većina majki koje rađaju prvi put bi rodile oko 41 nedelja, dok bi majke koje su pre rađale rodile najčešće nakon 40 nedelje.

TERMIN JE PROŠAO…ŠTA SAD?
Termin koji ste na početku trudnoće dobili je prošao. Količina poziva i poruka se povećava, svaka druga osoba vas zaustavlja da vidi kad ćete se poroditi i zašto još niste? Vaše strpljenje za odgovore na ovakva pitanja je isto tako – pri kraju.

Još jedna mana načina određivanja termina je pretpostavka da sve žene imaju menstrualni ciklus od 28 dana. Neke žene imaju kraće, a neke duže cikluse, i nemaju sve žene ovulaciju tačno četrnaestog dana ciklusa.

Tokom ovog perioda ste verovatno često kod svog ginekologa i on vas uverava da će porođaj krenuti svaki čas. Nestrpljivost raste jer većini trudnica je termin psihološka granica do koje je sve ok, a dane nakon termina podnose puno teže iako se situacija u stvari vrlo malo promenila.

ŠTA JE SA INDUKCIJOM?
Stručnjaci kažu da je najbolje kako za majku tako i za bebu da porođaj krene prirodno, i da je najbolje ne mešati se u prirodan tok porodjaja do 42 nedelje. Svaki dan u stomaku vašoj bebi znači puno iako vam se čini da je spremna za rođenje baš ovog trenutka.

Danas neki ginekolozi i porodilišta imaju politiku primene indukcije porođaja nakon 41 nedelje trudnoće. Pre nego što se odlučite, svakako porazgovarajte sa svojim ginekologom i informišite se o mogućim rizicima ili prednostima ovakve vrste porođaja.

U svakom slučaju pripremite se na dodatno praćenje trudnoće nakon 41 nedelje, jer prenesenu trudnoću lekar mora da prati, kako bi se porođaj završio bezbedno kako za bebu, tako i za mamu. Ukoliko vam ginekolog potvrdi da je sve u redu s vama i vašom bebom, probajte da ne brinete i opustite se. Verujte da vaša beba zna najbolji trenutak kad će se roditi. Na kraju krajeva, nije važno da li ćete se poroditi par dana dana pre ili kasnije, sigurno je da ćete sa jednakim oduševljenjem dočekati svoju bebu, kad god da ona odluči da dođe na svet.

 

Izvor: modernoroditeljstvo.com

 

Ostavite komentar