„STVARI ZA BEBU KOŠTAJU 145.000, A DOBIJAĆU 7.000 MESEČNO“ Milena radi od 16. godine, mora da nastavi i u 6. mesecu trudnoće uprkos ZABRANI LEKARA

„Zovem se Milena, imam 25 godina, šesti sam mesec trudnoće, radim u prodavnici bebi opreme. U sledećih nekoliko meseci trebalo bi da izdvojim 144.658 dinara za bebi opremu, a moja naknada na porodiljskom odsustvu iznosiće 7.000 dinara“, obajvila je Milena Jovičić, jedna od budućih mama, nezadovoljna Zakonom o finansijskoj podršci i državnim merama za podsicanje nataliteta, koji, čini se, postiže upravo suprotno.

Milena je svoju situaciju objasnila kroz objavu u Fejsbuk grupi „Mame su zakon“, gde je taksativno nabrojala kako će njene finansije biti usmerene u narednom periodu.

– U sledećih par meseci bih trebala da izdvojim 83.662 dinara za opremu za bebe, 15.000 dinara za dohranu za bebe, 20.498 dinara odeća za bebe, a 17.519 košta kozmetika za bebe. Ukupan iznos je 144.658 dinara. Neke stvari su potrošne, a neke se menjaju vremenom, a ni ti iznosi nisu mali – objasnila je Milena, a ko bolje može da zna koliki su troškovi, od nekog ko radi u prodavnici bebi opreme.

Ona je navela da radi od svoje 16 godine, „razne poslove“, a pored svega toga ima ukupno 11 meseci radnog staža, i to ne i u kontinuitetu.

– U prosek od 18 meseci će mi ulaziti samo pet meseci koje ću imati do kraja ove godine i moja naknada na porodiljskom odsustvu iznosiće oko 7.000 dinara. Radim još uvek, iako mi je lekar preporučio da više ne radim – kaže Milena.

Milena Jovičić
Milena Jovičić

Imajući u vidu da obavlja kancelarijski posao, koji nekad iziskuje i više od osam sati sedenja, dobila je jake bolove u stomaku, jer joj je beba postavljena nisko. Doktori su naložili strogo ležanje, i da se ni slučajno „ne igra“. Srećom, poslodavci su izašli u susret budućoj mami, te ona trenutno radi od kuće, ali, iako joj je komotnije, i dalje je prinuđena da provodi u sedećem položaju i više vremena nego što bi trebalo.

Nevidljivost u sistemu

– Imam dve godine rada u kontinuitetu a samo sam četiri i po meseca vidljiva u sistemu. Oduzeli su mi ono što sam trudom i radom zaslužila, oduzeli su mi dostojanstvo, miran i normalan život – očajna je buduća mlada mama.

U razgovoru za „Blic“, ona je objasnila i da je njen suprug zaposlen, ali ne i prijavljen, te da je u potrazi za još jednim poslom, kako bi barem malo bili finansijski sigurniji kada njihova porodica bude imala još jednog člana.

Na pitanje, da li, kao većina mladih u Srbiji, moraju da se oslone na pomoć roditelja, Milena kaže da će im se bake i deke svakako naći, ali da, s druge strane, ne mogu da ih finansijski opterete.

– Ne možemo da izuzmemo i njihove troškove. Pritom, moja baka ima Alchajmerovu bolest, a terapije i nega su veoma skupi.

Milena Jovičić
Milena Jovičić

Kada je „pomoć prijatelja“ u pitanju, Milena i njen suprug, prvi su koji očekuju prinovu u njihovom društvu, te ne mogu da računaju da će beba imati od koga da nasledi krevetac, odeću, igračke…

Ona je odlučila da svoju priču podeli sa javnošću kako bi osvestila pre svega ministre, da što pre odreaguju, ali i građane. Sretala je ljude koji uopšte nisu upućeni šta se događa sa trudnicama i porodiljama, kaže Milena.

„Plašim se da neću imati čime da hranim bebu“

– Poslanici koji niste uradili ništa, obraća vam se majka koja je ljuta, ogorčena, ponižena, a pre svega uplašena! Uplašena da neću imati čime da hranim i presvlačim bebu, uplašena da neću imati za silne račune, lekove, terapije… Uplašena da jednog dana buduće bake i deka neće biti tu da mi pomognu, uplašena da otac mog deteta neće prisustvovati odrastanju i vaspitanju istog tog deteta.

Država štiti loše poslodavce

– Ja ne štetim budžet države, već država šteti meni i mojoj porodici. Mene država nije zakonima zaštitila od loših poslodavaca, već je štitila loše poslodavce.

– Svim tatama i budućim tatama želim da iskažem veliku zahvalnost, jer na njima ostaje borba i neprospavane noći zbog razmišljanja na koje sve načine da donesu novac u kuću. Ovo što predstavljate borbom za natalitet, u stvari je sve suprotno. Gospodo iz Vlade, probudite se. Probudite vašu svest i savest – poentirala je ona.

Izvor: https://www.blic.rs/

Ostavite komentar