SRPSKO ČUDO Mali Lazar koji je rođen iz presađene materice svakog dana sve bolje napreduje

FOTO: PROFIMEDIA / RAS SRBIJA

Skoro tri nedelje su prošle od kako je na svet došao Lazar, beba koju je tridesetosomogodišnja Srpkinja rodila zahvaljujući transplantiranoj materici.

Matericu je donirala njena sestra, jednojajčana bliznakinja. To je, kako je za sajt B92 rekao prof. dr Miroslav Đorđević, koji je vodio ovu operaciju, bila 13. uspešna transplatacija materice u svetu i 12. rođeno dete na svetu iz transplantirane materice.

Ono što ovu transplataciju čini drugačijom od ostalih i jedinstvenom u svetu je to što je ona presađena od jednojajčane bliznakinje. Malo je reći koliki je ovo značaj za srpsku medicinu i sve žene koje žele, a ne mogu, da se ostvare kao majke.

Iako je materica transplantirana u Beogradu, beba se rodila u Bolonji 28. juna, i imala 2.970 grama. Na svet je došla carskim rezom. Nikakvih komplikacija nije bilo, majka je, kaže dr Đorđević bila budna, a porođaju je prisustvovao i otac.

– Svi su dobro. Čujemo se redovno. Šalju nam fotografije – s osmehom na licu priča dr Đorđević.

Majka ove bebe potiče iz malog mesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući transplantiranoj materici koja je obavljena u Dečijoj klinici u Tiršovoj.

Kako stvari stoje, ona će zadržati presađenu matericu, jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja, ona ne mora da prima imunosupresivnu terapiju protiv odbacijavanja organa.

FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Dr Đorđević očekuje da će se ova žena još nekoliko puta ostvariti kao majka.

– Očekujem da će biti još trudnoća. Obično te mlade majke, kada dobiju jedno dete, vrlo brzo se odlučuju da li hoće još jedno. U slučaju da želi još jedno dete, to se dešava vrlo brzo i onda se ta materica vadi da bi se prekinulo davanje imunosupresivne terapije koja može da bude štetna – rekao je dr Đorđević, i dodao da ova žena može da zadrži matericu budući da ju je dobila od svoje jednojajčane bliznakinje i nema potrebe za terapijom.

Kako je sve počelo

Objašnjava da su mu se sestre još pre tri godine javile sa ovom željom. Jedna od njih se rodila bez materice i želela je da se ostvari kao majka, a druga je to već učinila i želela je da pomogne svojoj „drugoj“ polovini da se oproba u najlepšoj ulozi na svetu.

FOTO: GIORGIO BENVENUTI / EPA;

– Dve godine pre same transplatacije počeli smo sa ispitivanjima, a kada smo potvrdili da se njihov genetski materijal kompletno podudara, bili smo sigurni da ovoj sestri, koja prima matericu neće biti potrebna nikakva zaštita od tog organa, jer će biti isto kao u sestri koja ga već poseduje. I to je bila velika sreća – objasnio je dr Đorđević.

Ističe i da se u to vreme krenulo sa pravljenjem embriona od sestre koja treba da primi matericu i njenog supruga. Napravljeno je 13 embriona, koji su poslati u laboratoriju u Geteborgu. Transplatacija je urađena, podseća, u saradnji sa lekarima s Univerziteta Geteborg.

– Sve je to išlo u pravcu da tu transplataciju uradimo kod nas, jer oni su naši državljani i želeli smo da u saradnji naša dva univerziteta, to uradimo upravo u Beogradu. Preuzeo sam odgovornost da sve organizujem i onda smo 26. marta 2017. godine, oko osam ujutru počeli operaciju transplatacije materice i završili sledećeg dana oko ponoći – priseća se dr Đorđević.

Tu operaciju, dodaje, bilo je neophodno uraditi besprekorno, kako ne bi došlo do povrede krvnih sudova i kako bi se materica prvo isto tako odvojila od jedne sestre i presadila u drugu.

– Operacija je urađena kako treba, nije bilo komplikacija i njih dve su nakon nekoliko dana puštene kući – ukazao je dr Đorđević.

Nekoliko meseci kasnije, tačnije u septembru, urađena je prva vantelesna oplodnja, koja nije uspela, ali zato već druga jeste.

– Žena sa presađenom matericom zbog prirode posla svog supruga preselila se u Bolonju u kojoj je nastavljeno sa praćenjem njene trudnoće i u kojoj se na kraju i porodila – istakao je dr Đorđević.

Govoreći o perspektivi u ovoj grani medicine, dr Đorđević podvlači da na ovome ne treba stati, te da treba pomoći i ostalim ženama, koje su rođene bez materice da se ostvare u ulozi majke. Procenjuje se da ima oko 30-40 mladih žena koje imaju ovaj problem.

Presađivanje muškog polnog organa

Dr Đorđević spreman je za novi podvig, a to je da prvi na svetu uspešno presadi muški polni organ transrodnoj osobi koja je rođena kao žena. Kandidata već ima, i nada se da će tu operaciju uraditi do kraja ove godine. Kaže i da je ta osoba već prošla kroz konverziju genitalija, a da sada čeka da dobije muški polni organ.

– Već ima transplantirani bubreg, pa je već na imunosupresivnoj terapiji“, objašnjava dr Đorđević.

Izvor: blic.rs

Ostavite komentar