Saznajte šta Vas očekuje pri vaginalnom porođaju bez cenzure!

Svi znamo da trudnoca traje 10 lunarnih ,9 kalendarskih meseci, 280 dana ili 40 nedelja. I zavrsava se radjanjem tog malo cudesnog bica, koga ste svi nestrpljivo ocekivali..ali kako da znamo da li se kraj trudnoce blizi I da li se to vas bebac sprema da ugleda svetlost dana? Svaka zena ima svoj termin porodjaja koji odredjujemo tzv.Negelovim pravilom, a to je kad na prvi dan poslednje menstruacije dodamo sedam dana, a oduzmemo tri meseca. Npr. Prvi dan zadnje menstruacije 1.04.2017 god, sto znaci vas termin odredjen ovim pravilom bi bio 8. 01.2018 god. Medjutim samo se 10% trudnica porodi u tom terminu, tako da slozicete se, I nije bas termin na koji se mozete osloniti. Sta nam to grubo moze najaviti da je porodjaj blizu ili pak da je on poceo?

Svaka mama zna da je najtezi period za nosenje trudnoce upravo zadnji trimestar, a da kako se termin blizi sve je teze I teze, stomak koji je neretko ogroman I postavljen visoko, jer znamo da se materica u cetvrtom mesecu podize , sada pocinje polako da se spusta . ako ste do tada imale poteskoca sa apetitom, u smislu brzog zasicenja hranom, gorusice, nadimanja, podizanja dijafragme do te mere da ne mozete da legnete a da vam srce ne uzlupa, I odjednom sve to pocinje da bude prisutno u mnogo blazoj formi, znajte vasa bebica je pocela da se polako spusta u malu karlicu, opsa, znaci blizimo se tom najradosnijem danu. Medjutim sada se vracamo na pocetak trudnoce, secate se onih tegoba iz prvih 4 meseca, cesto mokrenje, osecaj pritiska nisko u stomacnoj tzv.pubicnoj regiji, umokravanje, e pa sad je vreme da sve to opet iskusite, jer vasa bebica sada opet pritiska vasu besiku I stvara vam tegobe, jos ako je bebica karlicno, one ce biti vrlo izrazenije.

Medjutim kod nekih buducih mama, stomak se bas I ne spusti kako to inace biva, pa one budu uskracene ovog znaka. Iznenada ste mokre, I vi I vasa posteljina, a nigde tekuce vode u blizini? O neee, pa vama je verovatno pukao vodenjak, e sad smo pred sam finish. Pucanje vodenjaka u idealnom slucaju bude takvo da zena bude prilicno mokra, nekada buduce mame imaju problem da to razlikuju od nevoljnog umokravanja, ali ne brinite kolicina vode, njen sastav I miris a na kraju krajeva I lekar lako ce vam resiti dilemu. Postoje slucajevi kada imamo tzv. Visoko pucanje vodenjaka kad iz vas bukvalno voda po malo kapljuca, ali I to cete razlikovati od nevoljnog umokravanja jer traje duuugo. Pucanje vodenjaka narocito kod mama koje prvi put radjaju unese veliku paniku I one brzinom svetlosti stizu u porodiliste, greska, opustite se, nece porodjaj skoro, imate sasvim dovoljno vremena da jos jednom pogledate da li ste spremile sve neophodne stvari za porodiliste, istusirate se, obavite toaletu, mozda cak I odlezite pola sata, I onda pravac u auto, I put porodilista.

Idemo dalje, cervikalni cep? Khm, nalazi se u cervikalnom kanalu, gust, lepljiv, prozirne boje, njegovo ispadanje nam takodje nagovestava the end! Pocela su da vas bole ledja, nisko, regija u narodu poznata kao*krsta* I bolovi vam se sire nisko u stomak, pojacavaju se vremenom ,duze traju I kraci je period izmedju njihovog javljanja? Cestitam, kontrakcije su pocele. OK, stvari su pocele da se zahuhtavaju, stigle ste u porodiliste sa muzem, mamom, tatom,najboljom drugaricom eventualno bakom , mladjim detetom I prvom komsinicom? Ali to je tako NEEE, povedite samo vaseg partnera,!!! Na salteru ce vas naravno docekati ljubazna sestra, nakon sto joj objasnite situaciju, stavice vas na CTG aparat, koji ce da registruje kontrakcije materice I srcanu radjnu vase bebice, za to vreme doci ce lekar, sada sledi onaj neprijatniji deo, ginekoloski pregled, znam niste odusevljene, ali moramo da saznamo vas akuserski nalaz, koliko ste otvorene?

Ranije se taj podatak izrazavao u prstima, 1, 2, 4, 5, danas je praksa izraziti se u centimetrima. Da li je vas grlic poceo da se skracuje ili ne? Da li je vodenjak pukao? Kako bebica prednjaci? Sve su to podaci koje saznamo akuserskim pregledom. Sada imamo jasniju situaciju, ako CTG pokazuje prisustvo znacajnih kontrakcija materice, uz to imate povoljan akuserski nalaz, vi ste kandidatkinja za porodiliste! Kada dodjete u *radjaonu* prvo cete proci sanitarnu obradu, sredjivanje intimne regije, aplikovanje klizme, nekada za to, pogotovo ukoliko je mama vise puta radjala I malo vise cekala do dolaska u porodiliste I nema vremena, pa ide pravac na tzv.boks! Nakon sanitare obrade u zavisnosti od vaseg nalaza smestaju vas ili u pripremnu sobu ili pravac porodjajna sala. Prva faza porodjaja, tzv. Faza dilatacije odnosno otvaranja pogotovo kod prvorotki ume da traje dugo od 12-16h, kod drugorotki 8-12h, I dalje se skracuje ako ste imale vise porodjaja. Ukoliko vam vodenjak nije spontano pukao, vas lekar ce ga otvoriti, po potrebi ukljucice vam stimulaciju a to Infuzija glukoze pomesana sa oksitocinom, hormonom koji ima ulogu da stvar malo ubrza.

Kada se otvorite 5cm od tada pocnje sve mnogo brze, ukoliko vase porodiliste nudi mogucnost epidurala I ukoliko ispunjavate uslove za isti UZMITE GA!!! Kada dodje do kompletne dilatacije odnosno otvaranja matericnog usca a to je 10cm, ulazimo u drugu fazu porodjaja a to je ekspulzija, ondnosno radjanje bebice. Nije da vas plasim ali sada je sve mnogo dramaticnije, kako se beba spusta sve nize I nize, I kada pocne da pritiska nerve koji se nalaze tu negde oko izlaznog dela vaseg debelog creva pocinju naponi, e sada krece borba, kako osecate napone? Pa osecaj je slican onome koji imate kao kad vam se kaki 😀 Sada je vreme da gurate, kako? Tako sto kada osetite napon udahnete dubooooko, savijete glavu tako da vam bradta bude sto blize grudnoj kosti I naprezete se kao da hocete da kakite I to posle 10 dana zatvora 😀 hihi , napominjem vazduh ne ispustate, nego zadrzavate ga sto duze, dok napon traje, u jednom trenutku imate pravo da izdahnete I odmah opet udahnete I nastavite da gurate ukoliko napon traje sve vreme.

Ako ste dobro gurale a predvidjeno vreme da okoncate tu drugu fazu porodjaja je dva sata, glavica vase bebe naci ce se brzo nad izlazom nekada je tada neophodno da babica nacini epiziotomiju, rez na medjici. Iiiiii tu smo, televisa presente, vas bebironac je stigao na svet, babica ce preseci pupcnau vrpcu, malo obrisati bebu, I ukoliko zelite, ona ce vam staviti bebu na vas stomak *kontakt koza na kozu* jako emotivan trenutak, uglavnom sada idu suze radosnice, a porodjaj ide u svoju trecu fazu, radjanje placente odnosno posteljice, koja se u idealnim slucajevima radja u narednh 15ak minuta, nakom sto izadje, posteljica biva pregledana od strane lekara da li je cela, sto je jako bitno, time smo zavrsili trecu I ulazimo konacno u poslednju, cetvrtu fazu porodjaja, a to je tzv.postplacentarno doba, u prevodu vreme nakon radjanja posteljice, vrlo rizicno, sada se ocekuje da se vasa materica skupi,a krvarenje prestane I vas za to vreme pomno prate naredna 2h! ukoliko ste imale epiziotomiju Ili ne daj boze rupturu sada ce vas lekar usiti, naravno uz davanje lokalne anestezije. Nakon sto se osoblje uveri da je krvarenje stalo, vas pritisak je dobar, I vi se osecate dobro, idete na akusersko odeljenje, gde cete sa vasom bebicom provesti narednih 3-5 dana. Ovo je bio jedan *kratak* tekst o tome kako bi trebao da izgleda fizioloski porodjaj zavrsen spontano,tj.vaginalno!

Klikni na video 

Upozorenje video je uznemirujućeg sadržaja

 

 

Autor:Dr Petar Stojković

Ostavite komentar