Saradnja Nemačke nevladine humanitarne organizacije sa Klubom: Pomoć ugroženoj grupi stanovništva

U projektu mogu da konkurisu kandidati iz citave Srbije i ne postoji uslov koje se tice nacionalnosti kandidata (mada nacionalne manjine imaju prednost). Glavni uslov je da ispunjavaju kriterijume da su povratnici po zakonu o readmisiji (cekamo samo potvrdu da li mogu readmisanti iz citave EU ili samo Nemacke a to cemo znati do naredne Srede) ili su pripadnici socijalno ugrozenog lokalnog stanovnistva.

Projektom je predvidjeno osnivanje vise od osam Informativnih centara sirom Srbije a koji ce biti mahom u romskim naseljima. Predvidjeno je da prvi kontakt kandidati ostvaruju u navedenim centrima ali obzirom da je pocetak rada centara predvidjen za pocetak marta, sve cetiri kancelarije Help-a su vec pocele da prikupljaju zahteve i sprovode aktivnosti po projektu.

Ciljna grupa:

Ø  Povratnici prema Sporazumu o readmisiji

Ø  Druge ugrožene grupe stanovništva

Ø  Žene

Ø  Mladi

Ø  Osobe sa invaliditetom

Ø  Postojeće mala preduzeća koja imaju potrebu za dodatnim radnicima

Ø  Početni biznisi, start up

Postoji nekoliko komponenti projekta:

Ø  Obezbeđivanje mera podrške uključivanja pripadnika ciljne grupe u formalni obrazovni sistem (kursevi jezika, nastavna sredstva i udžbenici, didaktički materijali, i slično);

Ø  Uspostavljanje minimalnih higijenskih uslova i poboljšanje uslova smeštaja, uključujući izgradnju i rekontrukciju/adaptaciju zgrada/kuća, kao i obezbeđivanje osnovnog nameštaja i uređaja za izrazito ugrožene porodice (prosek oko 4000€);

Ø  Podrška pojedinačnim mikro biznisima readmisanata i ugroženog lokalnog stanovništva (sa donacijama do 2000€);

Ø  Stručno usavršavanje, obrazovanje i obučavanje nezaposlenih Roma i drugih ugroženih grupa stanovništva, uključujući umrežavanje, studijske posete, sajmove

Procedura:

Prvi korak za bilo kog kandidata jeste popunjavanje osnovnog formulara gde se navode osnovne informacije o kandidatu i gde se izjasnjavaju kakva vrsta pomoci im je neophodna. Inace mogu da konkurisu za vise od jedne vrste pomoci ili za svu pomoc.

Nakon sto se izjasni za pomoc, dobija formular koji je vezan za konkretnu vrstu pomoci nakon cega se formular prosledjuje odgovornoj osobi koja dalje preuzima i preduzima aktivnosti.

Obaveze korisnika koji potpišu ugovor o donaciji sa Help-om (donacija za zapocinjanje ili razvoj postojeceg biznisa u iznosu od 2000€) jeste registracija biznisa u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije, nema finansijskog ucesca.

Help neće podržavati sledeće delatnosti i zahteve: nabavku vozila, nabavku životinja, troškovi zakupa u bilo kom obliku, nabavku građevinskog materijala, robu za dalju prodaju, gotovinu, a posebno opremu za delatnosti koje se ne mogu registrovati u skladu sa zakonom Republike Srbije,organizovanje igara na sreću, lutrija i sličnih delatnosti,  proizvodnju i promet bilo kog proizvoda ili aktivnosti koje se prema domaćim propisima ili međunarodnim konvencijama i sporazumima, smatraju zabranjenim, promet nafte i naftnih derivate, bilo koji oblik trgovačke delatnosti i slično.

Projekat važi u svim gradovima teritorije Srbije!

Za više informacija stoji Vam na raspolaganju predsednica udruženja Klub beba trudnica i mama.

Melisa Osmanović

Ostavite komentar