ROĐENDANE NE SLAVE, STIDE SE OD DRUGARA Pomozimo mališanima čiji se otac UBIO ZBOG DUGA ZA STRUJU

Kristijan (12), Lazar (10), Veljko (7) i Kristina (5) Spasojević iz Jelašnice, deca Miroslava Stojanovića koji je prošle nedelje, nakon što mu je zbog duga od 35.000 dinara isključena struja, popio otrov i izdahnuo, od samog rođenja imali su teško detinjstvo. Rasli su u kolektivnom smeštaju i jedino čega se sećaju iz tog perioda je tuga što nikada nisu mogli da slave rođendane.

Život u kolektivnom smeštaju odredio je i njihove ličnosti. Oni su izuzetno skromna deca. Za njih leto ne znači i odlazak na more, oni su more videli samo na slikama. Kada ih pitate šta najviše žele da imaju, skromno kažu – loptu, kopačke, lutku sa cuclom i jedan kompjuter.

FOTO: IVANA ANĐELKOVIĆ / RAS SRBIJA

Slavica Spasojević, koja je ostala sama sa decom nakon što se Miroslav ubio, kaže da najviše pati jer se oseća bespomoćno. Žao joj je što ne može da pomogne deci. I Miroslav je, kaže, patio što deca nemaju srećno detinjstvo. Kada su pre dve i po godine dobili kuću u Jelašnici od Komesarijata za izbeglice, pomislili su da će im biti malo bolje. Ali, ništa od toga.

FOTO: IVANA ANĐELKOVIĆ / RAS SRBIJA

– Deca tuguju u sebi. Samo jednom mi je dete plakalo kada nisam mogla da mu ispunim želju. Bila sam u parku s njim, ali nisam imala para da mu kupim kokice koje je tražio. Dete valjda videlo da ih druga deca grickaju, pa poželelo i ono da proba. Kada sam rekla da nemamo pare za to, moj sin se rasplakao. Na kraju sam prišla i zamolila prodavca ako može da mi da malo. Ne znam kome je bilo teže, meni ili njemu – priseća se Slavica.

 Ona kaže da joj je žao kada vidi svoju decu kad se od sramote kriju u kući, samo da ne pozovu drugare da uđu.
 
FOTO: IVANA ANĐELKOVIĆ / RAS SRBIJA

– Kad drugovi dođu do kapije, oni se kriju, kao nisu tu. Drugovi onda produže dalje. Boli me to. Sve što je njihovim vršnjacima normalno, njima je san. Veljko traži loptu i kopačke, obožava fudbal, a ja nemam odakle. Našla sam na buvljaku nešto, ali se pocepalo. Lazar voli matematiku, njega zanimaju kompjuteri, imali smo neki stari koji se pokvario, a Kristina sanja da ima lutku sa cuclom koja plače. Nisam mogla te želje da im ispunim – jada se Slavica.

Mališani ne pominju oca. Na sam pomen njegovog imena suze se slivaju niz dečja lica. Ne žele da pričaju o tome.

FOTO: IVANA ANĐELKOVIĆ / RAS SRBIJA
 – Trudim se da ne pričam o tome što se dogodilo, moram da ih poštedim – kaže Slavica i dodaje da je Kristijan bio odličan đak, a da je sada dobar. Lazar je vrlodobar i voli matematiku. Ostali još nisu stasali za školu.

– Verujem kad bi imali bolje uslove da bi bili bolji đaci, meni je važno da su oni dobri i da rastu u dobre ljude, sve ostalo će valjda doći na svoje. Volela bih da mogu da vratim vreme i sprečim Miroslava da učini to što je učinio, ali ne mogu. Ne želim da molim, želim da radim i da zaradim. Ostaje mi da se borim za ovu svoju dečicu da im pružim pristojan život – kaže na kraju Slavica.

Na ekskurziju samo jednom

Kristijan je sada ozbiljan kao veliki. Ne žali se. Neće da prizna da mu bilo šta nedostaje. Pitamo ga da li je nekada bio na ekskurziji sa školom – kaže samo jednom, u drugom razredu kada ga je „učiteljica povela gratis“.

– U kolektivnom smeštaju smo igrali fudbal, družili se. Tamo nisam bio gladan. Sada mi je neprijatno da dovedem drugove kući jer nemam uslova da ih ugostim kao oni mene. Ali zato imam sjajne drugare – sa osmehom kaže Kristijan.

Uključena struja, dug platila „Blic fondacija“

Otac mališana Miroslav Stojanović (44), izbeglica sa Kosova, izvršio je samoubistvo 10. jula uveče u Jelašnici kod Niša, popivši insekticid etiol, nekoliko sati nakon što mu je isključena struja zbog duga od 35.000 dinara. Porodica živi u teškim uslovima, hranu uzimaju na veresiju, a taj dug je porastao na 23.000 dinara. „Blic fondacija“ odlučila je da plati ostatak duga za struju, pa je Spasojevićima uključena struja.

KAKO DA POMOGNETE

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun „Blic fondacije“: 2750010221949709 90 ili na devizne račune 10221949724 45 – za uplate u evrima; 10221949711 84 – za uplate u švajcarskim francima, i 10221949717 66 – za uplate u dolarima, Societe Generale Srbija, Beograd.

 

Izvor: https://www.blic.rs

Ostavite komentar