Ranije uočeni očni problemi kod dece lakše se rešavaju. A kada je vreme za prvi pregled?

Kod razvoja vida deteta mogu se pojaviti problemi koje je bitno što ranije uočiti, kako bi se mogli na vreme sanirati. Kada je vreme za prvi pregled?

Šećerna bolest u trudnoći

Za pravilan psihomotorni razvoj deteta, značajni su vizuelni sadržaji i dobar vid.

U prvim mesecima života, novorođenče može jasno da vidi samo objekte udaljene od 20 do 25 centimetara od njihovog lica. Reaguju samo na predmete jarkih boja, svetlost i izražene kontraste i objekte koji se kreću. Do trećeg meseca, vid se polako popravlja i beba već može da prati pogledom predmet koji se kreće, a kada se on zaustavi – pogled zadržava na njemu.

Skoro SVAKO DRUGO DETE u Srbiji dobije slatkiš pre prvog rođendana! Evo šta na to kaže pedijatar

U drugoj godini, deca razviju dubinsku percepciju, očno-telesnu koordinaciju, očno-ručnu koordinaciju, i sposobnost prosuđivanja udaljenosti. Od druge do pete godine, olovke i bojice postaju zanimljive, dete crta, gleda slike… Petogodišnjak vidi skoro podjednako dobro kao i odrastao čovek.

Rano otkrivanje problema sa vidom kod dece je važno. Kada na prvi očni pregled ?

Već u porodilištu bebu će pregledati pedijatar. Savetuje se i pregled očnog lekara, što se veoma retko dešava. Čak i ako vaše dete ne pokazuje simptome problema sa očnim vidom, trebalo bi pregledati oči sa šest meseci, pa opet u uzrastu od oko tri godine starosti.

Blagovremeni očni pregled pre nego što dete krene u školu, daje mam dovoljno vremena da uočite i ispravite moguće vidne probleme, koji bi kasnije ometali dete u školi i učenju. Takođe, ukoliko postoje, očni problemi se bolje i brže rešavaju u ranom uzrastu.

Malo dete, koje ne vidi baš najbolje, neće se samo požaliti da ima problem sa vidom. Ono je naviklo da gleda na taj način, i misli da je to što je slika predmeta, na primer, zamućena, sasvim normalno…

Decu do tri godine pedijatar će uputiti oftalmologu tek ako se roditelj žali da dete ima problema. U najvećem broju slučajeva, problemi sa vidom otkrivaju se tek na prvom sistematskom pregledu, koji se u našoj zemlji radi dosta kasno – oko šeste godine života. Pojedini vrtići savetuju roditeljima pregled.

 

Dete sedi (ili stoji), preblizu TV-a ili drži knjigu, slikovnicu ili igračku, previše blizu,

Dete škilji (skuplja oči), ili zatvara jedno oko pri gledanju slikovnice ili knjige ili TVa ,

Dete naginje glavu da bi bolje videlo,

Dete često trlja oči,

Dete je preosetljivo na svetlost (pokriva oči na jakoj svetlosti),

Detetu često suze oči (vodenaste oči), ili su crvene,

Dete izbegava aktivnosti koje podrazumevaju vid na blizinu (bojenje ili čitanje) i onih aktivnosti koje zahtevaju vid na daljinu (igra loptom…), čak Vam se u pojedinim situacijama čini da je dete „nespretno“…

Dete se žali na glavobolju ili umorne oči,

Boja zenica je neuobičajena, beličasta.

Ako uočite da jedno oko “šeta” kada se sa mališanom gledate u oči idite odmah kod oftamologa. Lekara treba obavestiti čak i u slučaju vrlo malog skretanja oka u stranu.

Dalekovidost, kratkovidost, astigmatizam, strabizam… – problemi sa vidom kod dece

Dalekovidost je vrlo česta kod male dece. Ozbiljna dalekovidost može voditi do strabizma. Ako je strabizam uzrokovan jedino dalekovidošću, nošenje ispravnih naočara može ispraviti vid. Netretirani strabizam može voditi do ambliopije (slabovidosti). Ako se ne leči, slabovido oko se „ugasi“, pa vid tog oka može biti izgubljen zauvek.

Kratkovidost, takozvana miopija, još je jedan od čestih problema koji se javljaju kod dece predškolskog uzrasta. Ako su kratkovida, deci je teško da jasno vide udaljenije objekte i predmete. U većini slučajeva, kratkovidost se može u potpunosti ispraviti sa naočarima.

Astigmatizam obično uzrokuje zamagljen i iskrivljen vid na svim udaljenostima. Kao i kod kratkovidosti i dalekovidosti, astigmatizam se obično može u potpunosti ispraviti adekvatnim naočarima.

Ukoliko se ustanovi neki od problema sa očnim vidom, trebalo bi obavljati preglede svakih godinu dana, prvenstveno kako bi se proverilo da li je dioptrija još uvijek odgovarajuća, ili je treba menjati (ili češće, ukoliko to oftamolog odredi).

Kod strabizma postoji jedva uočljivo ili manifestno skretanje jednog ili oba oka. Skretanje može biti prema nosu ili spolja, ređe prema gore ili dole, često kombinovano. Oko može biti stalno u razrokom položaju, povremeno (na primer kod umora ili u nekim pravcima pogleda) ili naizmenično.

Lečenje slabovidosti i razrokosti treba započeti što pre. Ono je dugotrajno, zahteva dosta angažovanja i podršku roditelja. Izgubljeno vreme se ne može vratiti!

Rano otkrivanje problema sa vidom kod dece je važno.

Motivišite dete da prihvati nošenje naočara! Ukoliko vaše dete treba da nosi naočare, uključite ga u kupovinu i izbor okvira. Odabrani okvir za naočare, mora biti udoban vašem detetu.

Objasnite mu koje su dobre strane nošenja naočara, koristeći konkretne primere: „Nove naočare će ti pomoći da bolje uhvatiš loptu kad se budeš igrao s prijateljima…“

Utopljavanje, TEMPERATURA u stanu, ŠETNJA i sve ostalo što treba da znate o JESENJIM BEBAMA!

 

 

Izvor:zenablic.rs

Ostavite komentar