Računanje nedelja i meseci trudnoće

Kako da izračunate koliko ste dugo u drugom stanju?

Ranije su trudnice starost trudnoće računale po mesecima. Na pitanje o starosti trudnoće, čuli biste odgovor: “Punih četiri i ušla sam u peti mesec!“ ili “U osmom sam mesecu!“.
Sada, međutim doktori, pa obično i mi same, računamo trudnoću po nedeljama. Nedelje se računaju vrlo lako.

Prvi dan vaše poslednje menstruacije je ujedno i prvi dan trudnoće. Zvuči nelogično, ali se tako računa ispravno. Faktički, prva nedelja trudnoće je nedelja u kojoj ste imali menstruaciju, zatim druga nedelja trudnoće je pred ovulaciju, a tek treće nedelje trudnoće događa se oplodnja.

Trudnoća traje punih 40 nedelja ili 280 dana.

Primer:

Posednja menstruacija je bila u sredu, 4. septembra. Znači da je tada počela trudnoća. Naredne srede, 11. septembra ulazite u drugu nedelju trudnoće i tako do kraja trudnoće. Ukoliko se ne porodite ranije, 4. juna ućićete u 40. nedelju trudnoće, a 11. juna je predviđeni termin porođaja. Trudnoća traje 9 meseci + 7 dana od dana kada ste dobili poslednju menstruaciju.

Najprostiji način obračunavanja u kom ste mesecu trudnoće je da pratite prema nedeljama:

 

1-4 nedelja = 1. mesec
5-8 nedelja = 2. mesec
9-13 nedelja = 3. mesec
14-17 nedelja = 4. mesec
18-22 nedelja = 5. mesec
23-27 nedelja = 6. mesec
28-31 nedelja = 7. mesec
32-35 nedelja = 8. mesec
36-40 nedelja = 9. mesec
  • Ono što je bitno da imate na umu je da se računanje starosti trudnoće prema menstruaciji može razlikovati u odnosu na starost trudnoće prema nalazu ultrazvuka. Obzirom da je moguće da ovakvi metodi podrazumevaju da se ovulacija dogodila 14. dana ciklusa, što često nije slučaj.
  • Takođe, bez obzira na dan ciklusa i dan začeća, samo 2% trudnica porodice se na tačno predviđeni datum. Obično je to par dana ranije ili kasnije.

Ostavite komentar