Pupčana kila (umbilikalna hernija) – uzroci, simptomi i lečenje

Hernija (kila) znači premeštanje organa, ili jednog njegovog dela, s mesta na kojem se inače nalazi, na neko drugo, koje za njega nije prirodno….

pupcanakila1 Pupčana kila je bezazlen fenomen, a neverovatno je koliko zabluda i dalje kruži među mamama, pa smo odlučili da razbijemo neke od njih.

Kako je primetiti?

Na mestu pupčanog ožiljka mama će primetiti malo izbočenje veličine od 2 do 5 cm. To se obično dešava u uzrastu između drugog i trećeg meseca bebinog života. Ispupčenje, koje se prstom lako može potisnuti kroz pupčani prsten (otvor u trbušnom zidu), za bebu nije bolno. Inače, ova pojava se češće javlja kod nedonoščadi i beba rođenih sa malom porodnom težinom. Obično se primeti dok beba kašlje ili plače, jer se tada povećava pritisak u trbušnoj šupljini. Kila se najčešće povećava tokom nekoliko meseci, a kada dete napuni otprilike godinu dana, naglo počinje da se smanjuje.

  • Kila je nastala zbog lošeg podvezivanja u porodilištu

To nije tačno!

Podvezivanje pupka je rutinska procedura, koja omogućava novorođenoj bebi da nastavi da živi bez pomoći majčine posteljice (placente). Pupak se podvezuje IZNAD nivoa trbušnog zida, a posle otpadanja pupčanog “patrljka”, definitivno se formira onaj pupak koji ćemo da gledamo celog života. Zato nema veze između pupčane kile i podvezivanja pupčane vrpce!

  • Grčevi su najčešći uzrok pupčane kilice

Nisu!Hernija (kila) znači da postoji defekt – slaba tačka u trbušnom zidu, kroz koju može da prođe sadržaj trbušne duplje (obično je to deo tankog creva). To je urođena slabost trbušnog zida, a grčevi NISU uzrok, već samo pomažu da se kila lakše uoči. Tokom grčeva se povećava pritisak u trbušnoj duplji, pa se pupčana kila «izboči» i potom jednostavno, lako dijagnostikuje.

  • Svaka beba mora da ima pupčanu kilu, makar prvih par meseci života

Iako veliki broj beba ima ovaj problemčić, nije tačno da svaka beba mora da ima pupčanu kilu. To se dešava samo onim bebama koje imaju (bezazlenu) slabost prednjeg trušnog zida u predelu pupka.

Lepljenje flaster trake preko pupčane kilice je totalno nepotrebno, a može da dovede do iritacije nežne bebine kože.

  • Čim beba ima pupčanu kilu, mora da će se pojaviti još neka kila.

Nije tačno!

Pupčana kilica je potpuno bezazlena i nema veze sa eventualnom pojavom preponske kile, koja treba da se operiše. Mogućnost da dete sa pupčanom kilom “zaradi” još neku kilu, ista je kao i za bebu koja nema umbilikalnu herniju.

  • Plakanje može da proširi pupčanu kilu pa je treba što pre operisati

Totalna zabluda!

Kilni otvor ne zavisi od plakanja, već od defekta trbušnog zida, koji je i uzrok kile. Plakanje, baš kao i grčevi, povećava “izbočenje”, ali nema veze sa kilnim otvorom! Zato plakanje ne može da poveća veličinu kilnog otvora, a to što se kilica bolje vidi kada beba plače, potpuno je nevažno i bezazleno!

Pupčana kila se ne operiše do 4 godine! Radi se o bezazlenoj kilici, koja se spontano zatvara! Kod ogromne većine dece pupčana kilica nestane do treće godine, a kod malog broja mališana može da se vidi i duže,pa se onda rade dalje intrevencije.

Kada je još potrebna operacija?

Osim hitne operacije, kada postoji sumnja na ukleštenje, operativna korekcija pupčane kile izvodi se i ako se ona ne smanjuje ili ako ne nestane do uzrasta od cetiri godine. Kako dete raste, koža koja pokriva herniju, pa i celo područje oko pupka, poprima estetski potpuno uredan izgled. Ako hernija ne nestane do uzrasta od četiri godine, a pupčani otvor je veći od 2 cm, mala je verovatnoća da će doći do spontanog zatvaranja. U tom slučaju, a naravno i pre, nadležni lekar zatražiće mišljenje dečjeg hirurga. Inače, operativni zahvat nije komplikovan i dete se nakon njega veoma brzo oporavlja.

Postoje li i drugi načini lečenja? SAVET KLUBA

Koristite kovanicu od 20 din umotajte u sterilnu gazu napravite krug stavite na bebin pupak slobodno pretisnite, bebu to ne boli, koristite pelenu broj manji nego što nosi, pokrijte ceo stomak i zategnite švedskom pelenom taj krug, postupak ponoviti pri svakom presvlacenju punih 40 dana-6 nedelja!Ili nabavite ovaj pojas on će samo pomoći trbusnom zidu da ojača.

i0105

Ostavite komentar