PRVA ZABRANA spinnera u Srbiji

Igračka koja je nevjerovatno popularna među djecom i mladima.

Donedavno nismo ni znali što su Fidget Spinneri, a sada već šaljemo prva upozorenja roditeljima čija ih djeca imaju, a mlađa su od 10 godina. To je, ako niste znali, dobna granica koja se smatra dozvoljenom za ovu sada već megapopularnu igračku.

Mama (23) iz Sjedinjenih Američkih Država, poslala je upozorenje putem socijalnih mreža da je njena kćerka završila na hitnoj operaciji u bolnici, nakon što je nehotice progutala dio diska koji se može odvojiti od spinnera. Sada je pokrenuta akcija da se na ove proizvode mora staviti adekvatno upozorenje na opasnost od gušenja ukoliko se progutaju manji dijelovi.

Poznato je da je ova igračka zamišljena kao pomoć za djecu s dijagnozom ADHD, da ih smiri, riješi stresa i pomogne oko koncentracije, a tako sada smatraju i roditelji čija su djeca postala zaluđena njima.

Igračka je nevjerovatno popularna među djecom i mladima. Spinneri su praktično dostupni na svakom koraku i po raznim cijenama.

Osim gušenja, na što treba posebno obratiti pažnju kada su u pitanju manja djeca, postoji još jedna potencijalna opasnost. Naime, ova igračka ima i rupice, u koje, zavisno o modelu, stane dječji prst, a on se u njoj može i zaglaviti. Najčešće, riječ je o vrlo jakom metalu.

Fidget Spinner

I takvo upozorenje ovih dana pojavilo se na društvenim mrežama, s fotografijom zaglavljenog prstića u jednoj rupici. Fotografija je grozna i na njoj je jasno vidljiva povreda prsta i to da se igračka ne može samo tako skinuti s prsta bez rezanja.

Treća opasnost se odnosi na modele sa oštrim ivicama. Djeca već smišljaju razne foresa spinnerima, a jedna od njih je i približavanje licu, što može izazvati povrede, čak i oka.

Fidget Spinner

AKCIJA UIOBIH: Na Graničnom prijelazu Orašje oduzeto 345 komada spinera

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojenih akcija na područiju Kalesije, Bijeljine i Orašja oduzeli su raznu robu u vrijednosti 53.000 KM.

Vršeći pojačanu kontrolu prometa robe i putnika na GP Orašje, službenici UINO, Regionalni centar Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji sa carinskim službenicima izvršili su pregled vozila.

Tom prilikom su uz pomoć specjalističke opreme za pregled vozila, donirane putem programa EXBS od strane Vlade SAD, pronašli neprijavljenju robu, a radilo se o 345 komada spinnera. Vrijednost privremeno oduzete robe je 4.000 KM.

PRVA ZABRANA spinnera u Srbiji

Da masovna upotreba “spinera” može imati i negativne posljedice primijetio je i učitelj niške osnovne škole “Miroslav Antić“, Vladimir Hadži-Tančić koji je u svom odjeljenju zabranio korištenje oveigračke, a podržale su ga i kolege.

Znak za zabranu korišćenja “spinera” na času, učitelj je zalijepio ispred vrata učionice i iznad table.

Igračka se veoma brzo uselila i u škole i počela da skreće pažnju učenika sa gradiva koje se obrađuje. Nekada se tokom igranja čuje tiše ili jače zujanje.

– Kao najvažnije razloge zbog kojih se igraju spinerom učenici su naveli da ih smiruje, opušta i zabavlja. U razgovoru su otkrili da se čak i neki od roditelja rado igraju ovom igračkom kod kuće zajedno sa djecom. Dobra strana je što igrica odvraća djecu od mobilnih telefona i računara.

– Dakle, igra spinerom u školi ne predstavlja problem ako se jasno precizira kada i gdje je dozvoljena, a znak koji na to ukazuje je odličan način da učenici shvate šta je u njihovom najboljem interesu koji je nama, učiteljima na prvom mjestu – zaključio je on.

Ostavite komentar