Pripremite starije dete na dolazak bebe kući


 

Zamislite da je vaš muž danas došao kući i rekao vam ovo: Ljubavi imam jako lepe vesti i mnogo sam srećan da ih podelim sa tobom! Imaćemo novu ženu! Ne brini, tebe i dalje volim na isti način, i dalje ćemo ići na super mesta i provoditi vreme zajedno, ali sad ćemo imati još nekoga ko će tu zabavu deliti sa nama. Ona neće doći još neko vreme a ti ćeš mi pomoći da do tada sredimo kuću za nju. Moći ćeš da ideš sa mnom u šoping da joj kupimo poklone i da joj sredimo sobu. Zar to neće biti zabavno?

Da kako da ne, bio bi srećan ako bi uopšte uspeo da kaže do kraja sve ovo.

I stvarno, ne možemo očekivati da naše starije dete oseća toliku radost o dolasku nove bebe kao što mi roditelji osećamo. Čak i da oseća radost kao i mi uvek postoji onaj trenutak, koji je skroz normalan, reakcija a šta je sa mnom i gde sam ja u celoj toj priči. Dete možda neće pokazati ni jednu vrstu ljubomore rečima čak ni nekim postupkom ali na nama roditeljima je da ih pripremimo na adekvatan način. Danas ću sa vama da podelim načine na koje smo mi pripremali Andreja za dolazak njegovog bate i seke.

Pričajte na vreme

Andrej naravno nije bio svestan moje trudnoće sve dok mi primetno nije stomak porastao, međutim stalno smo mu pričali da se kod mame u stomaku nalaze dve bebe.  Kako je stomak vidno porastao i on je sve više pričao o tome i hteo da vidi stomak, par puta je i poljubio stomak. S obzirom da je starijoj deci teško i sa jednom bebom u kući, možete onda da zamislite koliko je nama bitno da Andrej shvati situaciju na dolazak dve bebe. Kada detetu pričate o bebi posmatrajte na koji način reaguje i šta ono govori, posmatrajte reakciju. Nemojte ignorisati negativne znakove nego blagovremeno reagujte. Pričajte detetu koliko je važno i bitno biti stariji brat ili sestra i koje su prednosti toga. Ako vaše dete nikad nije bilo u društvu bebe, odvedite ga kod nekoga za koga znate da je skoro dobio bebu.

Igrajte se igre pretvaranja

Kupite lutku koja će predstavljati novu bebu, lutku sa kojom će vaše dete moći da se igra igre pretvaranja brige o bati ili seki. Mi imamo dve lutke koje Andrej pokriva da spavaju, uči se nežnom podizanju, hrani ih i naravno i on tad kao jede. Doduše ponekad ih stavi i da se voze u autu ali dobro, ne možemo baš sve iskontrolisati ? Na ovaj način možete učiti dete i kako će vam pomagati kada dođe taj trenutak kad beba stigne kući. Igre pretvaranja su generalno jako zahvalne kada se uče stvari iz svadnevnog života.

Pripremite poklon za starije dete

Andrej je dobio dva poklona,jedan od Davida, jedan od Lenke.  Neka to bude nešto što znate da vaše dete voli i želi a niste mu do sad kupili, sigurno će biti oduševljeno pažnjom u tom trenutku, ništa veliko i skupo, sitnica je sasvim dovoljna.  Možete i napraviti medalju za starije dete da tako dočeka bebu i time mu staviti na važnosti njegove uloge koja tek počinje.

Uključite dete u pomaganje

Kada beba stigne kući jedan dvogodišnjak može vam pomoću u mnogim poslovima oko bebe, dodavanje pelene, ćebenceta, zvečke. Andrej je od prvog dana odnosio prljave pelene i donosio flašicu sa  mlekom kada se ugreje.  Da ne pričam koliko starije dete može da bude odličan zabavljač za bebu. Svaku put kada vam pomogne primetite to i izkažite rečima, poljubite ili zagrlite vaše starije dete.

Iako ste savršeno pripremili starije dete na dolazak bebe i njeno prisustvo, sasvim je normalno da dođe do prirodne ljubomore kada vidi koliko pažnje se poklanja bebi. Samo se trudite da pružite što više poljubaca i zagrljaja i da im ukazujte šta sve oni mogu da urade ovako stariji a beba ne, dajte mu u svakom momentu na važnosti. Teško je odvojiti vreme za starije dete ali potrudite se da to uradite svaki dan, bar malo. Uostalom ako ste vi zadovoljni proširenjem svoje porodice i ako ste pozitivni i starije dete će to primetiti. Dajte detetu vremena da se navikne na svoju novu ulogu u porodici isto kao što ćete sebi obezbediti bez presije da uživate u svakom trenutku sa svom svojom decom, koliko god ih imate ?

Ako imate pomoć bake i deke iskoristite to maksimalno na samom početku, nek se oni posvete starijem detetu tako da promene u kući ne budu suviše nagle. Ako ste sami, svako spavanje bebe između obroka koristite za druženje i maženje sa starijim detetom, ostali poslovi mogu da čekaju.

Šta je vama pomoglo,kako vi pripremate vaše dete na dolazak bebe? Podelite sa našim čitaocima vaše iskustvo ?

 

Izvor:http://mamaitata.rs/

Ostavite komentar