Porođaj koji se dogodi pre 37. nedelje trudnoće se smatra preuranjenim porođajem

Uzrok preuranjenog porođaja nije dobro definisan, a porođaj koji se dogodi pre 37. nedelje trudnoće se smatra preuranjenim porođajem.

Dijagnoza preuranjenog porođaja je obično očigledna. Da bi se odložilo porođaj, trudnici se propisuju odmor, a ponekad i lekovi. Antibiotici ili kortikosteroidi takođe mogu biti potrebni. Prerano rođena deca mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme, zato lekari pokušavaju da spreče ili zaustave materičnu aktivnost koja je počela ranije od 34. nedelje trudnoće.

Za preuranjeni porođaj postoje neki uslovi:

preuranjeno pucanje membrane vodenjaka
prethodni preuranjeni porođaj
genitalne infekcije, uključujući polno prenosive bolesti.
Infekcije bubrega ili membrana koje okružuju fetus (intraamnialna infekcija)
strukturna slabost vrata materice (cervikalna insuficijencija)
višestruka trudnoća
abnormalnosti placente, materice, fetusa
Zdrav životni stil tokom trudnoće može pomoći da se smanji rizik od prevremenog porođaja, kao i redovne posete lekaru da mogu identifikovati moguće probleme u ranim fazama.

Dijagnoza
Dijagnoza prevremenog porođaja je obično očigledna i zasniva se na znakovima početka porođaja, uzimajući u obzir trajanje trudnoće.

Iz grlića materice, vagine i anusa mogu se uzeti uzorci za mikrobiološko zasejavanje. Analiza ovih uzoraka može otkriti infekciju koja uzrokuje prevremeni porođaj. Kultura uzorka urina može se analizirati i kultivisati da bi se detektovale infekcije bubrega i bešike.

Tretman
U slučaju vaginalnog krvarenja ili rupture membrane, nastavak porođaja je često najbolja opcija.

Ako nema vaginalnog krvarenja i curenja amnionske tečnosti (tečnosti u kojoj je fetus u materici), ženi se preporučuje da se odmara i da ograniči svoju aktivnost na maksimum, treba da se drži nisko-aktivnog načina života. Dobija veliku količinu tečnosti i, možda, lekove koji mogu usporiti početak porođaja. Takve mere često mogu da odlože porođaj za kratko vreme.

Preuranjeni porođaj je teško zaustaviti ali ukoliko je moguće, lekari pokušavaju raznim metodama.

Lekovi koji mogu odgoditi početak porođaja uključuju sledeće:

Magnezijum sulfat: Ovaj lek se često daje intravenozno da bi se zaustavilo prevremeno porođaj, posebno ako je period trudnoće kraći od 32 nedelje. Magnezijum sulfat će takođe značajno smanjiti rizik od intracerebralnog krvarenja i problema sa razvojem mozga novorođenčadi, kao što je cerebralna paraliza. Međutim, previsoka doza može negativno uticati na broj otkucaja srca i brzinu disanja kod žene.
Blokatori kalcijumskih kanala: Ovi lekovi se obično koriste za lečenje visokog krvnog pritiska. Ponekad izazivaju glavobolje i nizak krvni pritisak kod žena.
Prostaglandinski inhibitori: Ovi lekovi mogu privremeno smanjiti količinu amnionske tečnosti. Ne koriste se nakon 32. nedelje trudnoće, jer mogu izazvati srčane probleme u fetusu.

U očekivanju rezultata bakteriološkoh briseva, ženama se daju antibiotici. Ako su rezultati negativni, antibiotici se otkazuju. Ako se grlić materice proširi na više od 5 centimetara, porođaj se obično nastavlja dok se beba ne rodi. Ako lekari veruju da je preuranjeni porođaj neizbežan, ženi se može dati kortikosteroid kao što je betametazon. Kortikosteroid podstiče brzo sazrevanje pluća i drugih organa fetusa. Takođe smanjuje rizik od razvoja respiratornih problema kod novorođenčeta nakon rođenja (neonatalni respiratorni distres sindrom) ili drugih problema povezanih sa prematuritetom.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs

Ostavite komentar