PODRŠKA majkama sa PREVREMENO rođenom decom: Nikola je krenuo U BORBU za život sa 880 grama i POBEDIO

126655_nikola
Čak i kada porođaj prođe tačno kao po knjizi, svaka majka strahuje zbog mnogo različitih stvari. Kada na to dodate prevremeno rođenje, razloga za strah i nervozu ima mnogo više. Međutim, Nikolina priča dokazuje da za ove male divove nema preteške bitke!

Danas, kada obeležavamo Svetski dan prevremeno rođenih beba, prava je prilika da podsetimo sve na važnost snage volje i hrabrosti, a za to nema boljih učitelja od ovih malih boraca. Jedan od njih je Nikola, koji je u prvim mesecima svog života proglašen najtežim slučajem na intenzivnoj nezi, a koji je odbio da se preda.

– Imala sam blizanačku trudnoću, a porodila sam se u 27. nedelji. Jedan blizanac nije preživeo, a Nikola je rođen sa 880 grama – priča nam Gordana Plazinić, mama ovog hrabrog momčića.

Odmah po rođenju beba je reanimirana, a na pokušaj oživljavanja je, na svu sreću, odgovorio odmah. Nedugo potom, maleni Nikola prebačen je na Institut za neonatologiju gde je proveo nešto više od tri meseca, od čega prvih mesec i po na aparatima za disanje. Svaki dan bio je nova borba, i sa sobom je nosio strašne trenutke, suze i strah.

– Za to vreme dok je bio na aparatima, Nikola je preživeo dve sepse, krvarenje glave i probleme sa očima. Doktorki Miljani Vasiljević je u jednom trenutku umro na rukama, a ona ga je vratila iz mrtvih, na čemu ćemo joj biti večno zahvalni – kaže Gordana.

Tri meseca je mali Nikola proveo u inkubatoru. Prvih mesec i po dana uz to je bio i na aparatima za disanje. Kako kaže Gordana, na jedvite jade su ga skinuli sa kiseonika, i do poslednjeg trenutka se mislilo da će kući biti poslat sa bocom. Međutim, to je izbegao.

– Bilo je puno pretpostavki i strahovanja. Lekari su bili uvereni da će patiti od cerebralne paralize. Na sreću, i taj scenario je izbegnut – rekla nam je Gordana.

Nakon što je došao kući, usledili su meseci intenzivne fizioterapije.

– Od njegovog buđenja pa kroz ceo dan smo radili vežbice. Kako otvori oči, Nikola bi ugledao mamu spremnu da ga „rasteže“ po krevetu – kaže ova ponosna mama.

Nikola je danas jedan srećan i potpuno zdrav dečak, i uprkos sumornim prognozama lekara, on nema nikakve zdravstvene posledice. Naprotiv – to je jedno zdravo i veselo dete koje nema nikakav strah od života. A koliko je straha i suza u tom periodu preživela mama Gordana, zna samo ona.

Pročitaj još: Na rođenju je imao samo 400 grama! Bio je tako malen da je oko noge nosio tatinu burmu!

Ostavite komentar