Placenta previja – Placenta previa

Imam placentu previju, šta je to?
Ukoliko posteljica delimično ili potpuno prekriva grlić materice radi se o placenti previji.

Posteljica je jedini organ u ženinom organizmu koji postoji samo tokom trudnoće. Ona je jednom stranom pričvršćena za matericu, dok je drugom stranom, pupčanom vrpcom povezana sa fetusom. U većini slučajeva se nalazi negde na zidu materice, daleko od grlića, obično na prednjem ili zadnjem zidu i tada nema nikakvih problema. Kada je ona nisko usađena i delimično ili potpuno prekriva grlić materice onda to predstavlja problem, kako za trudnicu, jer mora strogo da miruje, tako i za sam tok porođaja – obično se trudnoća završava carskim rezom.

Vreme postavljanja dijagnoze o posteljici
Ukoliko je posteljica na samom početku nisko usađena, to ne mora biti problem jer se materica tokom trudnoće poveća i do dvadeset puta, pa posteljica može da se sa rastom pomera više i bude na bezbednoj udaljenosti od grlića materice. Iz tog razloga, dijagnoza je ključna tek sa ulaskom u poslednje tromesečje trudnoće.

Ne treba paničiti ukoliko je postavljena dijagnoza placenta previja. Tokom trudnoće su mnogo opasnija ona stanja koja se događaju iznenada, od onih koja je dijagnoza postavljena blagovremeno i redovno se kontrolišu.

Pregled posteljice u trudnoći
Pri svakom ultrazvučnom pregledu, lekar posvećuje pažnju i pregledu posteljice, određuje njen položaj, stepen zrelosti i veličinu.

Postoji par problema koji se mogu javiti kada je posteljica u pitanju:

Placenta previja;
Placenta akreta (urasla posteljica);
Abrupcija posteljice (odlubljivanje posteljice od materice).
Sva tri slučaja mogu izazvati obilno krvarenje, koje može da ugrozi i majku i bebu.

Ukoliko se radi o placenti previja, lekar će preporučiti strogo mirovanje, bez ikakvog fizičkog napora. U pojedinim slučajevima se savetuje i hospitalizacija.

Kako se odvija trudnoća ukoliko je placenta previja uporna?
Ukoliko se na ultrazvučnim pregledima ispostavi da je posteljica nisko usađena i delimično prekriva grlić materice onda to predstavlja problem za trudnicu, jer tada mora strogo da miruje i da se religiozno pridržava saveta lekara. Takođe, mirovanje podrazumeva da nema odnosa niti vaginalnih pregleda do kraja trudnoće. Trudnica će biti prinuđena da izbegava aktivnosti koje mogu da izazovu vaginalno krvarenje.

Kada dođe vreme za porođaj, trudnica sa placenta previjom će biti podvrgnuta carskom rezu. Nažalost, posteljica u tim slučajevima blokira bebin put za vaginalni porođaj. Carski rez u takvim slučajevima štiti i od prekomernog krvarenja.

Velika je verovatnoća da će vaginalno krvarenje biti bezbolno. Ako se pojavi krvarenje, zajedno sa kontrakcijama, obavezno je javljanje u bolnicu. Krvarenje počinje onda kada se grlić materice otvara i polako počinje da se tanji, što automatski blokira krvne sudove tog dela tela.

Šta uzrokuje placentu previju?
Placenta previja se pojavljuje u periodu dve nedelje nakon začeća, kada se posteljica loše usadi pri materici. Postoji šansa da se posteljica izmesti na odgovarajuće mesto u prvom trimestru, te lekari obazrivo čekaju ultrazvučni pregled u drugom trimestru da bi dijagnostikovali pravo stanje.

Koji su simptomi placente previje?
Bezbolno krvarenje je rani znak placente previje. Kravarenje varira u obilnosti. Bez obzira na period trudnoće, ukoliko se pojavi blago, a pogotovo obilnije krvarenje, trudnica mora hitno da se obrati lekaru. Nije isključena ni pojava kontrakcija, te uzmite u obzir da je i to jedan od simptoma.

Kako izgleda lečenje?
Ne postoji konkretan lek za placenta previju. Lekari preporučuju mirovanje, kako bi se izbegla eventualna pogoršanja. Cilj je da se spreči vaginalno krvarenje koje može da prouzrokuje prevremeni porođaj i prekomerno krvarenje. Ukoliko se u toku trudnoće sama posteljica ne vrati na odgovarajuće mesto, lekar će savetovati carski rez kao najbezbedniju opciju za porođaj.

Koje su rizične grupe?
I pored činjenice da ne postoji zvaničan uzrok za placentu previju, postoje određeni rizični faktori za ovo stanje:

Imate preko 35 godina
U prethodnoj trudnoći ste nosile trojke, četvorke, ili petorke
U prethodnim trudnoćama ste imali placenta previju
U prošlosti ste bili podvrgnuti operacijama materice, carskom rezu ili uklanjanju fibroida.

Ne brinite, uz konsultaciju sa lekarom prebrodićete ovaj izazovni period i donećete na svet zdravu bebu.

Izvor: demetra.rs/najboljamamanasvetu.com

Ostavite komentar