Ovo su simptomi DEPRESIVNE VAGINE: Mnogo žena pati od nje, a retko koja zna o čemu se ZAPRAVO RADI

Da li je i vaša vagina depresivna? Proverite ovde!

Depresivna vagina je stanje koje muči dosta žena
DEPRESIVNA VAGINA JE STANJE KOJE MUČI DOSTA ŽENAFOTO: PROFIMED

Seksualno prenosive bolesti, infekcije, pa čak i porođaj, sve te stvari vezane za intimno zdravlje brinu žene, ali retko koja uopšte zna da i postoji pojam „depresivna vagina“ a kamoli šta on zaista znači.

Sigurno se sećate scene iz kultne serije „Seks i grad“ kada Šarlot saznaje da pati od ovog stanja, a ispostavilo se da još mnogo žena brine ovaj problem koji je stvaran i vrlo bolan.

Medicinski termin je vulvodinija, i od njega pate žene u svom dobima.

Simptomi su osećaj peckanja iako nema znakova infekcije. Čak i najmanji dodir, bilo prilikom seksa ili samo prilikom postavljan ja tampona, izaziva neverovatan bol, zbog čega je seks sa vulvodinijom praktično nemoguć.

– Ono što pomaže kod ovog stanja su antidepresivi, zato je i stanje dobilo naziv depresivna vagina – objašnjava dr Vanesa Makej sa Rojal koledža za ginekologe.

– Vulvodinija je neobjašnjiv bol u vulvi, koži koja okružuje ulaz u vaginu. Tačan razlog je nepoznat, ali se veruje da je problem u nervima koji se nalaze u samoj vulvi. Najčešći simptomi su peckanje i bol na dodir. Bol je stalan, samo je nekad jačeg a nekad slabijeg intenziteta, a pogoršava se kada sedite. Ograničen je na jedan deo vulve, ali nekada se širi ka zadnjici ili unutrašnjem delu butina – objašnjava dr Makej i kaže da periodi bola dolaze i odlaze neočekivano i da traju od nekoliko nedelja pa i do nekoliko meseci.

KAKO OLAKŠATI SEBI OVO STANJE?

– Obavezno nosite samo veš koji je sav od pamuka i izbegavajte uske stvari. Takođe, izbegavajte sve proizvode za intimnu higijenu poput vlažnih maramica, kupki za intimno područje, ali izbegavajte i kupanje u kadi. Ipak, ne izbegavajte seks iako je bolan, jer tako samo pogoršavate stanje. Isprobajte nekoliko poza i vidite u kojoj se osećate najlagodnije. Antidepresivi su ovde najbolja opcija, ali u svakom slučaju treba se konsultovati sa ginekologom – zaključuje na kraju dr Makej.

(thescottishsun.co.uk)

Ostavite komentar