Ovo pijete svakodnevno ne znajući da se trujete- OPREZ video je uznemirujućeg sadrzaja

Ukoliko želite da sačuvate svoje zdravlje, možda bi trebalo da razmislite o tome kakve posledice na vaše telo ostavljaju mnogobrojni bezalkoholni gazirani napici koji se nude na tržištu

Iako je iz Koka-kole odavno izbačen zloglasni kokain, istina je da je najveći zlikovac zapravo rafinisani šećer koji u organizmu pravi potpuni haos. Da ne bismo bili nepravedni, znajte da je Koka-kola uzeta samo kao najtipičniji predstavnih svih gaziranih napitaka, ali to ne znači da ostali slični proizvodi deluju išta blagotvornije po vaše zdravlje.

Evo šta se sve iz minuta u minut dešava u vašem telu nakon samo jedne čaše ovog napitka:

U prvih 10 minuta – Nagli unos 10 kašičica šećera (100 procenata preporučenog dnevnog unosa) dovodi organizam u stanje šoka. Iako bi normalno bilo da se odmah ispovraćate, fosforna kiselina ublažava ukus, što vam omogućuje da ostanete na nogama.

Nakon 20 minuta – Vrednosti šećera u krvi skaču do neslućenih granica, izazivajući pravu eksploziju insulina. Vaša jetra se trudi da svaki trunku šećera koje uspe da se domogne pretvori u mast. U pitanju je baš mnogo masnoća.

Prošlo je 40 minuta – Apsorpcija kofeina je završena. Zenice se šire, pritisak raste, a jetra to shvata kao naređenje da ispusti još malo šećera u vaš krvotok. Adenozinski recepori u vašem mozgu bivaju blokirani i nestaje pospanost.

45. minut – Telo povećava lučenje dopamina, čime se stimulišu centri u mozgu zaslužni za osećaj zadovoljstva. Čisto da znate, na isti način deluje i heroin.

60 minuta – Fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink iz creva, čime se još više ubrzava metabolizam. Uz to, kombinacija ogromnih doza šećera i veštačkih zaslađivača dodatno povećavaju izlučivanje kalcijuma u urinarni trakt. U tom trenutku, na snagu stupaju diuretička svojstva kofeina i vi osećate snažnu potrebu da idete u toalet. Umesto da kalcijum, magnezijum i cinka završe u vašim kostima, ovi minerali, zajedno sa natrijumom, elektrolitima i vodom, putem mokrenja počinju evakuaciju iz vašeg tela.

Nakon sat vremena – Nakon što luda žurka unutar tela krene malo da se smiruje, počinje da vas hvata šećerna kriza. Postajete ili blago razdražljivi ili tromi. Naročito zbog toga što ste bukvalno izlili iz sebe svu tečnost neophodnu vašem organizmu za normalno funkcionisanje. I to ne pre nego što je ona uspela da sa sobom ispere sve dragocene hranljive i korisne materije, posebno one koje su važne za sprečavanje dehidratacije i izgradnju jakih kostiju i zuba.

Stigli smo do samog kraja. Završena je lavina razaranja započeta u samo jednom gutljaju. Zamislite samo da ovako maltretirate sebe iz dana u dan, iz nedelje u nedelju. Predlažemo vam da se ubuduće držite obične vode, prirodno ceđenih sokova i nezaslađenih čajeva.

Pogledajte i seriju zanimljivih eksperimenata u kojima učestvuju Koka-kola i Mentos bombone:

Ostavite komentar