Ostavite sada sve što radite i pročitajte ovaj tekst! On ima 24 godine, umire od raka i vreme je da čujete šta je on shvatio u životu…

Njegovo oproštajno pismo svetu dirnuće i one najhladnokrvnije.

Foto: Thinkstock/Ilustracija


Priznajte da govoto nikada ne razmišljate koliko je svaka sekunda vašeg života bitna i koliko je vi zapravo ne koristite kako treba. Najčešće takve stvari shvatim tek onda kada nam se dogodi nešto tragično, pa nas navede na razmišljanje o pravim životnim vrednostima i prioritetima.

Mladić od 24 godine umire od kasno dijagnostifikovanog karcinoma, i sada je odlučio da se anonimno obrati javnosti, kako bi sa svima podelio šta je tek sada shvatio šta je važno u životu.

“Imam 24 godine i već sam odabrao svoju poslednju kravatu. Nosiću je na svojoj sahrani za nekoliko meseci. Verovatno  ne odgovara mom odelu, ali mislim da će biti idealna za tu priliku.

Rak je kasno dijagnostifikovan da bi se mogao nadati da ću ipak duže živeti,  nego od ovih prognoziranih nekoliko meseci. Shvatio sam da je najvažnije da svet napustimo bolji nego što je bio pre.

Kravata koju ću nositi na sahrani

Pre je bilo toliko mnogo stvari koje su mi se vrzmale glavom. Ali kad sam otkrio koliko mi je malo vremena ostalo, postalo mi je jasno koje su uistinu važne. Pišem vam ovo iz sasvim ličnog razloga, želim svom životu dati na važnosti, zbog toga ću ispričati što mi je u međuvremenu postalo jasno:

• Nemojte trošiti vreme na posao koji nerado radite. Jasno je da nećete uspeti ni u čemu što ne volite. Strpljenje, strast i predanost nastaju sami o sebe – ako volite to što radite.

• Glupo je bojati se mišljenja drugih. Strah oslabljuje i paralizuje. Ako mu se prepustite, svaki će dan biti sve lošiji i lošiji, sve dok ne ostane ništa dobroga. Poslušajte svoj unutrašnji glas i sledite ga. Možda će neki ljudi pomisliti da ste ludi, a drugi će vas smatrati legendom.

• Preuzmite kontrolu nad životom. Preuzmite odgovornost za stvari koje vas uništavaju. Ograničite loše navike i pokušajte voditi zdrav život. Pronađite aktivnost koja vas usrećuje. Najvažnije, nemojte odgađati stvari. Neka vaš život oblikuju stvari i odluke koje ste doneli, a ne one koje niste.

• Cenite ljude oko sebe. Vaši prijatelji i porodica će uvek biti vaš izvor snage I ljubavi. Zbog toga ih nemojte uzimati zdravo za gotovo.

Teško mi je izraziti svoje osećaje o važnosti ovih jednostavnih spoznaja, ali nadam se kako će me neko čuti i shvatiti koliko je vreme vredno.

Nisam neugodno dirnut spoznajom koliko su bitni postali poslednji dani mog života. Samo žalim što meću moći doživeti još mnogo bolje stvari koje treba da se dogode, poput ženidbe, formiranja porodice, očinstva, putovanja, usavršavanja sebe… Nadam se i kako će rat u Siriji i Ukrajini konačno prestati.

Toliko se brinemo za zdravlje i razne druge gluposti oko našeg tela da do smrti uopšte ne primećujemo da je naše telo ništa drugo nego kutija – koja ima zadatak da prenese naše osobenosti, misli, uverenja i namera na ovom svetu.  Ako ta kutija ne sadrži ništa što bi promenilo svet, onda je nevažna i takva će i nestati. Verujem da svi imamo određeni potencijal, ali potrebno je i dovoljno hrabrosti kako bismo ga ostvarili.

Možemo prolaziti kroz život vođeni vanjskim uticajima, nizati dan za danom bez ikakve koristi. Ili se možemo boriti za ono u što verujemo te pisati sjajne i velike životne priče. Nadam se da ćete dobro odlučiti.

Ostavite trag na ovom svetu. Vodite značajan život, što god pod tim mislili. Zgrabite priliku! Mesto na kojem živimo lepo je igralište na kojem je sve moguće. Nismo zauviek ovde. Naš život je iskrica na ovoj lepoj maloj planeti koja neverojatnom brzinom leti beskrajnom tamom nepoznatog univerzuma. Zbog toga strastveno uživajte u svom vremenu na ovom mestu. Neka vam bude zanimljivo. Pobrinite se da ne bude uzaludno!

Hvala!“

Izvor: miss7.24sata.hr

Ostavite komentar