OPADANJE KOSE POSLE POROĐAJA

OPADANJE KOSE POSLE POROĐAJA ILI POSTPOROĐAJNA ALOPECIJA JE NORMALNO STANJE KOJE SE DEŠAVA USLED HORMONSKIH PROMENA. KONCENTRACIJA ESTROGENA OPADA NAKON POROĐAJA A TO IZAZIVA I NAGLO OPADANJE KOSE. AKO ONO NIJE PRETERANO I NE TRAJE DUGO NEMA RAZLOGA ZA BRIGU.VIŠE OD POLA PORODILJA IMA POSTPOROĐAJNU ALOPECIJU U ODREĐENOJ MERI.

Kad se javlja opadanje kose i kako izgleda

Neposredno nakon porođaja moguće je da porodilji naglo počne opadati kosa ali dva do tri meseca nakon toga sve ponovo dolazi u normalno stanje. Kod nekih žena proces opadanja može se produžiti i na par meseci pa ponekad i do čitavu godinu. Kosa počinje da gubi na kvalitetu dlake i sjaju, mrsi se i lomljiva je, posebno pri vrhu. Neke majke hvata panika od toga kad im prilikom pranja kose u ruci ostane puna šaka opalih pramenova kose. Ponekad se dešava da i 30% kose opada u ovom periodu.

Uzrok opadanja kose

U trudnoći estrogen raste dok se nakon porođaja njegova koncentracija u organizmu smanjuje. To je najčešći razlog ovakvih promena. Sve promene koje se dešavaju uzrokuju stanje stresa u organizmu tako da i on u određenoj meri utiče na opadanje kose.

Kako negovati kosu-Savet kluba

Sve promene po pitanju opadanja kose obično prestaju nakon nekoliko meseci. Sjajna i bujna kosa koju je žena imala pre i u toku trudnoće ponovo će biti takva. U ovom period potrebno je koristiti šampone na biljnoj bazi sa visokom koncentracijom vitamin B grupe. Takođe se mogu koristiti i losioni protiv opadanja kose. Ukoliko je kosa duga, treba je raščešljavati pod maskom ili dok je nanešen regenerator da bi se sprečilo dalje pucanje i opadanje. Mogu se koristiti i blagi šamponi kojima peremo kosu deci uz upotrebu maske za jačanje kose nakon pranja. Lagana masaža korena kose svakako će podstaknuti bolju cirkulaciju.
Nakon nekoliko meseci kosa će zablistati starim sjajem. 🙂

Ostavite komentar