Odnos lekara sa pacijentkinjom: Sve ono što niste znali….

Poštovani doktore,kakva je oblast ginekologa,šta sve jedan ginekolog mora da poseduje?

-Ginekologija je jedna vrlo dinamicna, odgovorna i zahtevna grana medicine. Ginekolozi su shodno tome vrlo temperamentni i dinamicni ljudi, pogotovo oni koji se bave porodiljstvom, gde nekada mora da se reaguje bukvalno u sekundi.

1.Da li je teško raditi sa ženama?

-Svaki posao gde se radi sa ljudima jeste tezak, a kada su vam predmet radnje zene, pa pogotovo jos trudne onda je to kud i kamo zahtevnije, i po nekad napornije. Mada svako ko je uzeo da se bavi ginekologijom, predpostavljam da je to zeleo, voleo, tako da sva tezina tog posla se potire time.

2.Da li Vaše prijateljice i rođake imaju više prednosti od ostalih pacijentkinja?

-Sto se tice prednosti rodjaka i poznanica u odnosu na ostale zene, pa trudimo se da svi imaju podjednak tretman, ali slozicete se nekada je to nemoguce.

3.Kako Vi doživljavate saopštenje pacijentkinji da je u drugom stanju pri prvom ultra zvuku?

-Kada saopstavamo nekoj zeni da je trudna, pogotovo onoj koja je to dugo cekala, priznajem uzbudjenje nije nista manje kod lekara. Nekada krenu i suze radosnice, lekari su empaticna bica, tako da dele i zlo i dobro.

4.Da li su pacijetkinje nekada bezobrazne i nekulturne prema lekarima i ostalim medicinskim radnicima?

-Pacijentkinje nekada mogu da budu pogodjene dugim redovima ispred lekarskih ordinacija, i da ih takva situacija navede na neku vrstu revolta, na svu srecu takvih neprijatnosti danas je jako malo. Pa i mi lekari smo cesto puta i sami pacijenti i cekamo nekada red, ako ne kod kolege, onda u nekom drugom drzavnom sektoru, tako da razumemo i tada pacijenta.

5.Da li ste doživeli nekada uvredu od strane pacijentkinja?

-Sto se tice uvreda, pa nije bilo direktnih ali nekada jednostavno cujete po neki neumesni komentar u cekaonici…

6.Zašto se toliko čeka na zakazivanje pregleda ili ultra zvuka?

-Sto se tice zakazivanja za preglede i ultrazvuk, ceka se iz razloga zato sto je medicinski kadar poslednjih godina desetkovan, sto odlaskom kolega u inostranstvo, sto u penziju, da nas je vise, sigurno je da bi se manje cekalo.

7.Kako reagujete kada je situacija pacijenta hitna u slučaju operacije ili carskog reza?

-U Ginekologiji hitno stanje znaci da se mora reagovati bukvalno u 5 minuta, tako da shodno tome,adrenalin koji u tom trenutku radi tera vas da bukvalno trcite hodnicima, i u jednom dahu spasavate bebu ili mamu, a nekada i oboje.

8.Da li tolerišete dranje i nekulturu u toku porođaja i kako se ponašate u tom slučaju?

-Zene u toku porodjaja umeju da budu malo neprimerenijeg ponasanja, ali boze moj to je porodjaj, bolovi, strah, sve je to ono sto zenu navede da ne moze da obuzda svoje ponasanje. Zene su inace jako hrabre, ali desi se po koji put da neki krik bude malo glasniji, na svu srecu epiduralna anestezija danas poprilicno obezboljava celokupnu cituaciju tako da je lakse prvenstveno njima a onda i nama.

9.Da li je istina da ginekolog ne može pregledati svoju devojku, ženu već je predaje drugom lekaru?

-Pa to da li ginekolog moze ili ne pregledati svoju zenu, devojku, najbolju drugaricu zavisi pre svega od njihovog medjusobnog dogovora i shvatanja. Mozda nije bas najidealnije,ali lekari su strogo profesionalni ljudi, pa ako je situacija takva da se mora, a nema ko drugi u tom trenutku, onda boze moj, pristupite pregledu.

10.Da li biste nekada primili mito čak iako je poklon-čast od zadovoljne pacijentkinje?

-Sto se tice mita, danas je to u najvecoj meri iskorenjeno, i hvala bogu da je tako. Nas narod je jako srdacan i oseca potrebu da na kraju uspesno zavrsenog posla casti lekara pa makar i cokoladom, ali pravila su jako rigorozna i moraju se postovati. Znaci ne dovodite ni sebe ni lekara u neprijatnu situaciju!

Klub se zahvaljuje lekaru što nam je ustupio ovaj tekst

Pročitaj još: Majka se žrtvovala bacivši bebu kroz prozor a ona ostala zarobljena u stanu i ugušila se…

 

Ostavite komentar