NIKAKO nemojte ovo uzimati u trudnoći – beba se može roditi sa cerebralnom paralizom!

Istraživači insistiraju na tome da njihova otkrića ne dokazuju kako su lijekovi direktno odgovorni za uzrok cerebralne paralize, nego samo da su jednostavno pronašli povezanost i stoga je neophodno izvršiti više istraživanja.

Bebe su pod većim rizikom od rađanja sa cerebralnom paralizom ako je majka uzimala aspirin tokom trudnoće, kako su pokazali rezultati studije.

Novorođenčad imaju za 2,5 puta veće šanse za ovu neizlječivu bolest, koju uzrokuje moždano oštećenje i dovodi do dugotrajnih problema sa govorom i kretanjem.

Oni čije su majke uzimale paracetamol u trudnoći imali su do 50% veće šanse za obolijevanje od ovog stanja, pokazala je studija koja je obuhvatila više od 180,000 majki. Međutim, nije pronađena poveznica sa ibuprofenom.

Trenutačno, tablete protiv bolova smatraju se najsigurnijim za buduće majke, sve dok se prije toga posavjetuju sa doktorom – ali tim kaže da bi se ovo ipak sad trebalo razmotriti.

Cerebralna paraliza, koja utječe na skoro 2,000 beba godišnje u Velikoj Britaniji, javlja se ukoliko se mozak bebe ne razvija normalno u utrobi ili se ošteti tokom ili uskoro nakon rođenja.

Oštećenje može prouzrokovati krvarenje u mozgu bebe ili smanjenjem snabdijevanja oksigenom ili krvi. Infekcija koju majka dobije tokom trudnoće također može biti faktor uzroka. Ali, u mnogim slučajevima, uzrok ostaje nejasan.

Simptomi poput slabosti u mišićima, otežanog govora, zamagljenog vida i poteškoća sa učenjem, možda se ne primijete dok dijete ne napuni drugu ili treću godinu.

Za ovo stanje ne postoji lijek, što u nekim slučajevima utječe samo na jednu stranu tijela, ali tretmani poput fizioterapije i terapije za govor, mogu pomoći da oboljeli žive bolje i nezavisnije.

Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu, proučili su 185,617 majki i njihove bebe koje su živjele u Danskoj i Norveškoj, te ih pritom ispitivali o upotrebi tableta protiv bolova tokom trudnoće.

Blizu 5,000 žena uzimalo je aspirin i skoro isti broj žena je uzimalo ibuprofen. Blizu 90,000 – skoro pola ispitanica – priznalo je da uzimaju paracetamol u trudnoći.

Tim je otkrio da je 357 beba počelo razvijati probleme povezane sa mozgom – i oni koje su rodile majke koje su uzimale aspirin, bili su pod većim rizikom od razvijanja cerebralne paralize na obje strane tijela.

Bebe izložene paracetamolu bile su pod 30% većim rizikom od potpune cerebralne paralize, a pod 50% većim rizikom od paralize na jednoj strani. Ibuprofen je kod nekih imao skroz malo ili nimalo utjecaja.

Izvor: http://interesantno-x.info

Ostavite komentar