Pedijatrijski tehnicar Marko Obradovic za Klub Beba Trudnica i Mama <3

17392157_1554394931239328_305459004_n


Marina Milic-(Koje injekcije se daju protiv bolova dok traje porodjaj?)-U toku porođaja se ne daju injekcije protiv bolova. U slučaju vaginalnog porođaja je dostupna epiduralna anestezija, a u slučaju Carskog reza su spinalna ili totalna (opšta) anestezija.


Andrea Nja Nja-(Sta se moze uraditi protiv jakog perutanja bebine koze? Mnogim bebama se peruta kozica pa me bas zanima.)-Koža novorođenčeta je jako osetljiva jer reaguje na spoljne alergene kao rezultat prvog kontakta posle prelaska iz stomaka u spoljnu sredinu. U slučaju da pedijatar proceni da treba najbolje je koristiti hidrantnu kremu (proizvođača po želji).


Katarina Ilić-(Mene zanima sta se radi sa bebom prva 24h od rodjenja? Postoji li neki“protokol“ i red radjenja nekih stvari?)-Postoje procedure u kojima je jasno definisano kako se novorođenče zbrinjava nakon rođenja. Tema je jako opšira za komentar, a ja ću objaviti i rad na tu temu za neki dan.


Marija Stanković-(Mene zanima kako se sa neonatoloske strane cita ocena bebe 9?)-APGAR ocena 9, ukoliko je data u prvom minutu detetovog života, je praktično maksimalna ocena koju novorođenče može da dobije. Većina dece dobiju 9 zbog boje kože, koja se do 5-tog minuta popravi pa krajnja ocena 10.


Milica Dragan Ristić-(Zasto su babice bezobrazne prema zenama koje mnogo vicu i placu tokom porodjaja a prema ovima sto cute su super??? Eto to mene zanima???)-Na ovo pitanje stvarno ne bih mogao da odgovorim jer zavisi od individualnog shvatanja i doživljaja porodilje.


Andrijana Ana Bucan-(Zasto ne dopustaju zenama da vicu ako ih vec toliko boli? A svi znamo koliko je to jak bol za neizdrzati sto bi se reklo!)-Ne znam kakva je organizacija porodilišta u kojem ste se porađali, ali u slučaju bolova imali ste opcije da do određenog vremena od momenta kretanja porođaja tražite epiduralnu anesteziju.


Jelena Ožegovic ex Lukic-(Polomljena kljucna kost mom sinu kada se rodio. Carski rez. Kada smo izlazili iz porodilista kaze mi sestra na prijemu to se cesto desava kod prirodnih porodjaja, ja kazem da sam se na carski porodila kaze ne znam mozda ako je bio hitan carski. Nikakvo objasnjenje nismo dobili kako zasto?)-Razlozi za frakturu klavikule su mnogobrojni. Istina je da je fraktura mnogo češća kod vaginalnih porođaja, ali može biti i da je fraktura nastala i u toku intrauterinog života deteta, kao i u toku same ekstrakcije. Srećom, koštani sistem novorođenčeta se jako brzo regeneriše tako da bi trebalo zatražiti savet pedijatra u vezi pozicioniranja te ruke. Nadam se da će se povreda brzo sanirati.


Milica Andreji-(Zanima me zbog cega daju inekciju za smirenje?? Ja sam 3dobila i kad god sam pitala zastp toliko samo su me pogledali i rekli cuti)-Ne znam o kojim lekovima za smirenje pričamo, ali sigurno da je procena medicinskog kadra bila takva da je to najbolji način za što bezbedniji porođaj obzirom da nekad nesaradnja porodilje može da direktno ugrozi život bebe.


Jovana Joksi Đorđević-(Zasto je osoblje nemarno u odeljku carskih rezova? Zene prokrvare i spavaju na krvlju. I sestre ukljuce infuziju koje posle sat vremena iskljuce. Da li sme da se pusti bez bebe ako su bebu nepotrebno drzali u porodilistu?)-O odnosu osoblja Bolnice u kojoj ste se porodili ne bih mogao da komentarišem. Što se tiče otpuštanja, isto zavisi od organizacije Bolnice. Razlozi otpuštanja ili zadržavanja bi morali da budu navedeni u otpusnim listama porodilje i novorođenčeta.


Monika Biševac-(Mene zanima zasto svaka beba izgubi na kilazi u inkubatoru ili ovako?)-Gubitak na telesnoj težini je sasvim normalna stvar. Ovaj fenomen se naziva FIZIOLOŠKI PAD TELESNE MASE i dešava se zbog eliminisanja produkata iz intrauterinog života. Gubitak na težini traje 3-4 dana od rođenja i normalno je da beba izgubi do 10% porođajne težine.


Tamara Tasa– (Zanima me zasto bebe koje doje prihranjuju?)-Dohrana zavisi od kolicine mleka kojom porodilja raspolaze. Produkcija mleka krece od momenta kada Vam se izvadi posteljica, ali u vremenu koje protekne do smestanja porodilje na odeljenje beba protokolarno mora da jede na tri sata. Uz to, tempo dojenja „na zahtev“ moze biti bas iscrpljujuci pa se porodilje same interesuju za dohranu.


Pedijatrijski tehnicar Marko Obradovic za Klub Beba Trudnica i Mama <3

Ostavite komentar