NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI O BLIZANAČKOJ TRUDNOĆI

Da li ste znali da su šanse da dobijete jednojajčane blizance 3 do 5 : 1.000 a ako ste imali dvojajčane blizance, šanse da ih ponovo imate su oko 1: 3.000?

Neki izvori navode da od 1980. godine imamo 75% više blizanačkih trudnoća. Brojni su razlozi pojave višeplodne trudnoće danas, a jedan od njih je da mnoge žene odgađaju majčinstvo do kasne reproduktivne dobi te pomoć traže u postupcima medicinski potpomognute oplodnje, a takvi postupci češće rezultiraju višeplodnom trudnoćom.

IZDVOJILI SMO NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ČINJENICA O BLIZANAČKOJ TRUDNOĆI.
Istraživanja pokazuju da 10 do 15% svih jednoplodnih porođaja započinju kao višeplodne trudnoće, no često se jedan plod izgubi rano u trudnoći te je taj fenomen poznat kao „sindrom iščezavajućeg blizanca“ (engl. vanishing twin syndrome).
Osnovne činjenice vezane za blizance govore da su blizanci različitog pola uvek dvojajčani, a jednojajčani blizanci su uvek istog pola. Smatra se da je rađanje jednojajčanih blizanaca slučajan fenomen, a dvojajčanih – rezultat većeg broja ovulacija, i da se oni češće rađaju u porodicama u kojima je, naročito sa majčine strane, već bilo blizanačkih trudnoća.
Šanse da dobijete jednojajčane blizance (nastaju oplođenjem jedne jajne ćelije jednim spermatozoidom, a neposredno poslije oplodnje dolazi do podele oplođenog jajeta na dva jednaka dijela) jednake su 3 do 5 : 1000.
Ako ste imali dvojajčane blizance (razvijaju se iz dvije jajne ćelije od kojih je svaka oplođena drugim spermatozoidom), šanse da ih ponovno imate su oko 1 : 3000.
Više od polovine blizanaca rođeni su pre 37. nedelje. Zato ako nosite blizance, planirajte svoje porodiljsko bolovanje u skladu s tim.
Blizanci začeti prirodno (tj. bez lečenja neplodnosti) najčešći su među afro-američkom populacijom, a zatim kod belaca, Latinoamerikanaca i Azijata. Takođe, neka istraživanja tvrde, da više žene imaju veće šanse da postanu mame blizanaca.
U svetu ima više blizanaca nego bliznakinja, ali se ova statistika menja u korist devojčica kada su u pitanju trojke.
Skoro 22 odsto blizanaca je levoruko, za razliku od ostalog dela populacije, u okviru koje samo 10 odsto ljudi daje prednost levoj ruci
Za većinu žena koje su trudne s blizancima, preporučivo je dobiti 10 kg do 24.nedelje trudnoće, a tokom cele trudnoće od 15 do 20 kilograma.
Dete koje se razvija bliže otvoru materice zove se beba A. U 75% slučajeva, glava bebe A okrenuta je prema dole pri porođaju. Beba B može biti okrenuta prema dole ili okrenuta guzom.
Iako je vaginalni porođaj obično prva opcija, ponekad se dešava da se završi carskim rezom.
Ponekad je beba A rođena vaginalno, a zatim beba B carskim rezom. To je često slučaj ako je beba B okrenuta guzom ili pokazuje znakove stresa zbog toga što je prošla više kontrakcija materice. U svakom slučaju nema razloga za brigu, jer će ginekolog-akušer u svakom trenutku znati šta je potrebno preduzeti.
Prosečna porođajna težina blizanaca ponaosob je oko 2,5 kg, iako je jedna beba često teža od druge.
Nova istraživanja su pokazala da mame koje su prirodnim putem rodile blizanace žive duže od drugih mama zato što su generalno telesno jače, zdravije i izdržljivije. One, takođe, imaju duži reproduktivni životni vek, potrebno im je manje vremena za oporavak između trudnoća i u proseku imaju više dece, tvrde istraživači sa Univerziteta u Juti.


Izvor: miss7mama.24.sata.hr

Ostavite komentar