Negde smo svi pogrešili: Svaki četvrti mladić u Srbiji ne smatra da je šamar nasilje

Svaki četvrti mladić veruje da jedan šamar nije nasilje, a svaka treća mlada osoba u Srbiji, bez obzira na pol, smatra da je devojka koja nosi kratku suknju i usku majicu sama kriva ako je neko napadne. To je statistika koja upozorava i koja kaže da je svako i porodica i škola i ceo sistem negde napravio veliku grešku.

Mora da se jasno odredi šta je nasilje
MORA DA SE JASNO ODREDI ŠTA JE NASILJEFOTO: SHUTTERSTOCK

Ovi podaci deo su istraživanja o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju među mladima koje je nedavno u deset gradova u Srbiji sproveo Autonomni ženski centar u okviru kampanje „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje“, čiji je cilj da nauči mlade devojke da prepoznaju nasilje u partnerskim odnosima i osnaži ih da ne pristaju na njega.

Najviše mladih se ne slaže sa tvrdnjom da ima situacija u kojima je opravdano da mladić udari partnerku (81%), ali da je opravdano ponekad udariti partnerku, nažalost, misli svaki deseti mladić, dok se sa ovom tvrdnjom slaže samo 3,2 odsto ispitanih devojčica. Vulgarni komentari upućeni devojkama prihvatljivi su za svakog trećeg mladića i za svaku desetu

devojku. Najveći otpor pokazuje se prema LGBT zajednici, pa tako čak svaki drugi mladić smatra da momak koji je zaljubljen

u drugog momka treba da bude pretučen.

– Seksualno uznemiravanje kao deo šale i odrastanja potpuno je prihvatljivo za svakog četvrtog mladića, dok tek svaka 25. devojka misli isto. Naravno, to je zato što su upravo devojke najčešće žrtve seksualnog uznemiravanja, pa dobro razumeju njegove posledice – kaže Sanja Pavlović iz AŽC-a, vršnjačka edukatorka na projektu „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje“.

Ostavite komentar