Naučnici otkrili VAKCINU koja uništava bakterije odgovorne za UPALU PLUĆA, SEPSU i MENINGITIS

Nova vakcina daje obećavajuće rezultate u uništavanju bakterija koje izazivaju smrtonosne upale pluća, sepsu i meningitis, tvrde naučnici sa Univerziteta Bufalo. Iako se broj smrti od upale pluća u svetu, od 2004. do 2015. godine, smanjuje, dostupna vakcina cilja samo 23 kritične bakterije.

Naučnici u laboratoriji

Foto: Profimedia/ilustracija

Nova vakcina pokrivaće puno više vrsta bakterija, uključujući i ove 23 najsmrtonosnije vrste, a može se poboljšati da uništi još neotkrivene, a na antibiotike potencijalno otporne oblike, tvrdi studija. Autorka studije, doktorka Blejn Fajfer sa Univerziteta Bufalo, kaže da bi potencijalno mogli univerzalno pokriti bakterije koje izazivaju upalu pluća, meningitis, sepsu i druge vrste bolesti koje izaziva pneumokok.

Virus MERS

Foto: Profimedia

Spašavanje stotina hiljada života

– Svake bi godine mogli spasiti stotine hiljada života. Učinili smo ogroman korak u borbi protiv širenja upale pluća, naročito među decom – kaže Fajfer. Ovim naučnicima je uspelo da razviju vakcinu koja podstiče imunološki odgovor tela na 72 forme, od više od 90 vrsta bakterija poznatih kao pneumonia streptokok, uključujući i 23 najsmrtonosnije.

Njujork

Foto: Profimedia

– Da bi se u potpunosti rešili bolesti, moramo načiniti pametnije i jeftinije vakcine – kaže Fajfer. Upalu pluća izaziva bakterija S. pneumoniae. Ona, isto tako, može izazvati sepsu i meningitis koji mogu dovesti do trajnog oštećenja mozga ili smrti. Svaka S. pneumonie vrsta ima jedinstvene šećere. Vakcina povezuje ove šećere u proteine.

Virus

Foto: Profimedia/ilustracija

Ubija samo loše bakterije

Jednom kada telo prepozna protein, reaguje uništavanjem bakterije pre nego što ona formira koloniju. Kreiranje specifičnog proteina za svaku S.pneumonie bakteriju traži vreme i košta. Ovaj tretman ubija i dobre crevne bakterije. Tradicionalna vakcina u potpunosti uklanja bakterije iz tela. Ali bakterije nam itekako pomažu očuvanju zdravlja.

vakcina

Foto: Profimedia

– S novim vakcinama koje razvijamo, možemo paziti na bakterije i napasti samo one koje se odvOtkriće je objavljeno u časopisu Science Advances.oje od kolonije i izazivaju bolest. To je veoma važno, jer ako bezopasne bakterije pustimo na njihovom mestu, sprečićemo druge štetne bakterije da ispune taj prostor – kaže Fajfer. Ne zna se još kada će vakcina biti dostupna. Otkriće je objavljeno u časopisu Science Advances.

Izvor: https://www.srbijadanas.com

Ostavite komentar