Najčešća pitanja vezana za dojenje

36120_shutterstock_93551422_iff


1. Dojim svoju bebu. Da li je potrebno da joj dajem i vodu?

-Iskljucivo dojenje se preporucuje u prvih 6 meseci detetovog zivota i ne postoji potreba za dodavanjem vode. U slucaju ishrane adaptiranom formulom preporucuje se davanje iskljucivo prokuvane vode.


2. Da li adaptirano mleko mogu da pripremam sa prokuvanom prohlađenom vodom sa česme?


-Adaptirana formula se iskljucivo i priprema sa prokuvanom vodom, po uputstvu proizvodjaca. Ako je voda iz gradskog vodovoda sanitarno cista moze se upotrebljavati.


3.Da li voda utice na produkciju i kolicinu mleka?


-Unos vode utice na produkciju mleka ali ne u meri u kojoj se predstavlja. Naime, organizam porodilje ce nekada na racun svoje koncentracije vode u organizmu da produkuje mleko za dete jer mu insinkt za ocuvanje potomstva nalaze tu zrtvu. Preporuke su da se voda unosi u skladu sa potrebama organizma.


4.Da li je bitno da dojim iz obe dojke ili mogu samo iz jedne?


– U toku jednog podoja pozeljno je koristiti obe dojke kako bi se odrzao kontinuitet praznjenja. Preporuke su da se jedna dojka doji fiksno vreme (oko 1/3 do 2/3 ocekivanog vremena trajanja podoja) a da se na drugoj dojci podoj ne ogranicava. Sledeci podoj se pocinje dojkom na kojoj je prethodni zavrsen.


5.Do kada se preporucuje dojenje i kada je najbolje da prestanem dojenje?


-Iskljucivo dojenje se preporucuje u prvih 6 meseci detetovog zivota, a preporuku su da se nastavi i do dve godine i duze u zavisnosti od mogucnosti majke.


6.Da li mogu da dajem bebi mlecnu formulu i moje mleko ili ne smem da mesam?


-Naravno da mozete. Adaptirane formule se koriste kao supstitucija majcinim mleku ili kao dohrana uz dojenje.


7.Da li smem da izmuzem svoje mleko i ostavim ga u frizideru u nekoj sterilnoj posudi,i koliko sme da stoji ?


-Majcino mleko se moze cuvati u sterilnoj posudu do 24 casa od vremena praznjenja.


8.Da li se mleko iz frizidera sme podregavati?


-Podgrevanje se vrsi postepeno, stavljanjem posude u kojoj se nalazi mleko u sud sa toplom vodom.


9.Sta mi je ciniti ako sumnjam da je moje dete alergicno na moje mleko ili mlecnu formulu?


-U slucaju sumnje da postoji manifestacija alergijske reakcije kod deteta na odredjeni nutritijent trebalo bi obustaviti sa davanjem istog i konsultovati pedijatra. Sto se tice ishrane porodilje, manje-vise sve je dozvoljeno u ogranicenim kolicinama.


10.Ne zelim da dojim vise a imam mleka,sta da radim?


-U slucaju zelje za obustavljanjem laktacije, treba se konsultovati sa lekarom- ginekologom koji ce pacijenta uputiti u detaljan proces obustavljanja laktacije i propisati odgovarajucu terapiju. Grudi treba svakodnevno, jednom dnevno, prazniti sve dok u njima ima mleka a sve vreme grudi bi trebalo biti povezane cvrstim povezom.Savet majkama u klubu

U prvih sedam dana zbog porasta bilirubina podoj bi trebao da bude najvise na tri sata.

Nakon sedam dana, u slucaju da je porodilja sigurana da ima dovoljno mleka, i da dete lepo napreduje (pokazatelj toga je uredna stolica, redovno mokrenje, normalna boja koze, zivahnost) onda moze da pusti novorodjence da samo regulise obrocne potrebe.


Autor:Pedijatrijski tehnicar-Marko Obradovic

Ostavite komentar