Mlade mame i tate imaju najviše motiva da rade, zato se rađa sve manje beba

Poslodavci su, kako kaže, raspoloženi da usklade rad i roditeljstvo, ali i od države očekuju poreske olakšice

Majka, dete, Slavica Djukic Dejanovic

Ni poslodavci, ni zaposleni ne poznaju dovoljno Zakon o radu, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović i dodaje da su mlade mamei tate najmotivisaniji da rade.

Govoreći o usklađivanju rada i roditeljstva, koje je osim finansijske pomoći porodicama jedna od važnih stavki Strategije podsticaja rađanja, ministarka je rekla da postojeća zakonska regulativa predviđa klizno radno vreme, skraćeno radno vreme za roditelje, rad od kuće…

– Te korektne zakonske odredbe ne poznaju ni zaposleni, ni poslodavci dovoljno – rekla je Ðukić Dejanović za TV Prva i dodala da zaposlene mame i tate mogu izabrati smenu koju će da rade, da rade skraćeno.

Za roditelje skraćeno radno vreme, Foto-ilustracija: Pixabay

Poslodavci su, kako kaže raspoloženi da usklade rad i roditeljstvo, ali i od države očekuju poreske olakšice. Čak je, navodi, od poslodavaca čula da su mlade mame i tate najmotivisanije da rade.

100.000 DINARA OD 1. JULA

Govoreći o finansijskoj podršci porodicama sa decom ona je podsetila da je Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđeno da za svako prvo dete majke dobiju jednokratno 100.000 dinara i ta odredba počeće da se primenjuje od 1. jula.

Strategija podsticanja rađanja predvidela je da za svako druge dete majke dve godine dobijaju po 10.000 dinara, za treće 12.000 dinara, a za četvrto 18.000 dinara narednih 10 godina.

Upitana šta će biti sa majkama koje imaju troje dece i nakon toga dobiju blizance Dejanović je rekla da će za četvrto dete dobiti finansijsku pomoć od države, kako je predviđeno Strategijom, a da sa lokalnim samoupravama razgovaraju da iz njihovih budžeta za peto dobiju ista sredstva.

Prošle godine 39.000 manje beba nego prethodne, Foto: www,pixabay.com

LEPIH PRIMERA BIĆE MALO

 Takvih lepih primera će, na žalost, biti malo. Za sada je to sugestija opštinama, ali očekujemo da to oni ugrade u svoj budžet – naglasila je ministarka.

Lokalne samouprave su prepoznale značaj podsticaja rađanja, navodi ministarka i dodaje da su već izdvojena sredstva za biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Ona je podsetila da je prošle godine rođeno 39.000 beba manje nego prethodne godine.

 

Izvor: http://www.telegraf.rs

Ostavite komentar