Mama iz Beograda se šokirala kad je videla kakvu je lutku dobila njena ćerka: Igračka PRESLIKANA KIM, a komentari SAMO PLJUŠTE

Lutka inspirisana izgledom Kim Kardašijan Vest bila je veliki šok za mamu Marinu iz Beograda. Dobila ju je njena ćerkica Petra na poklon od bake. Izgled igračke odudara od standardnog, pa smo se zapitali kako igra sa plastičnom Kim može da utiče na decu.

„Petra me je pitala: „Mama, zašto je ova Barbika buckasta. Ja sam je malo bolje pogledala, skinula joj haljinu i šokirala se“, kaže nam Marina.

Lutka koja je kupljena u Kanadi ima veoma izražene bokove baš kao i američka TV zvezda, ali i izraženu zadnjicu.

„Rekla sam joj da kao što postoje različite devojčice tako postoje i lutke koje su buckaste, mršave, sa plavom ili crnom kosom“, nastavlja mama kojoj je izgled lutke i te kako zasmetao:

„Svakako ne odobravam pravljenje lutaka po ugledu na građu Kim Kardašijan, ne vidim u tome ništa privlačno na kraju krajeva ni prirodno“.

Njen stav su podržali pojedini na Fejsbuku koji kažu: „I dalje mislim da je bolesno ne zbog bokova već zbog konstrukcije lutke kao i nametanja starlete kao uzora“, „Bolesno“. Među onima koji su prokomentarisali igračku ima i onih koji su pronašli slične modele i šokirali se.

Psiholog Radmila Grujičić o uticaju lutaka na razvoj dece kaže sledeće:

„Čini mi se da sve generacije u nekom trenutku imaju svoje moderne igračke. Smatram da su lutke samo sezonske atrakcije

i da ne mogu da imaju neki posebno presudan uticaj na dete“.

U tome daleko važnija uloga pripada njima:

„Modeli koji se prezentuju deci stvaraju uzore po kojima se ona rukovode. A njihovi glavni modeli su roditelji, bliski rođaci, a onda kako deca rastu, tu ulogu preuzimaju i glumci, sportisti, estradne ličnosti, instagram ili Jutjub zvezde… Najbitnija je

atmosfera u kojoj deca rastu, odnosi među roditeljima, sistem vrednosti roditelja i bliskih autoriteta“.

Ipak, izvesna poruka se šalje deci preko igračaka. Standardna lutka promoviše izuzetno mršav, manekenski izgled. Zaokret ka lutkama raznovrsnije građe jeste pozitivan korak, ali je isto tako važno da se deci prezentuju realni modeli izgleda, a ne veštačkog i neumerenog kakav Kim promoviše godinama.

Kako vi komentarišete lutku Kim?

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite komentar