Ljubomora zbog prinove

Prema nekim istraživanjima je idealni razmak između dvoje dece 4 ili 5 godina. Starije dete više nije toliko ljubomorno, zato je roditeljima lakše i imaju manje stresa. Uprkos tome, većina roditelja želi drugo dete u što kraće vreme nakon prvog.

Na sledeće načine možete smanjiti ljubomoru:

Tokom trudnoće

Recite detetu što kasnije da je na putu beba. Samo nekoliko meseci za dete znači večnost. Pobrinite se da novosti ne sazna od nekog drugog. Nemojte najavljivati partnera za igru da ne bih došlo do prevelikog razočaranja. Uključite dete u praktična razmišljanja: odabir imena, mesto gde će novorođenče spavati…

Nedelje pre porođaja

U detetovu svakodnevicu intenzivnije uključite tatu, baku, dedu ili prijateljicu. Najavite mu svoju odsutnost zbog boravka u bolnici u pravi čas.

Porođaj

U porodilištu dete ne može prisustvovati porođaju, ali vas može posetiti tokom boravka u bolnici.

Nedelje nakon porođaja

Dozvolite vašem detetu da se opet ponaša kao beba. Ako želi na vašu dojku, dozvolite mu. Ako želi da ga opet prematate, igrajte se s njim. Izbegavajte rečenice kao: Ti si već prevelik. Vaše dete mora osetiti da vaša ljubav ne zavisi od toga koliko zrelo se ponaša. Ipak mu pokušajte implicitno objasniti da biti veliki puno prednosti.

Meseci posle porođaja

Dozvolite detetu da učestvuje u nezi bebe. Nemojte očekivati pravu pomoć od njega i nemojte očekivati da će odmah zavoleti bebu. Tu i tamo bebu ostavite sa tatom da možete više vremena provesti sa starijim detetom.

Izvor.Ringeraja.hr

Ostavite komentar