Kredit da isplate decu: Svaki peti ne plaća alimentaciju

Svaki peti razvedeni roditelj u Subotici izbegava obaveze i ne plaća alimentaciju. U Osnovnom sudu godišnje 1.300 predmeta. Često se zadužuju da podmire dug

ZBOG neplaćanja alimentacije roditelji često završe na sudu, a u Osnovnom sudu u Subotici godišnje se obradi oko 1.300 predmeta koji se tiču povrede porodičnog prava. Procenjuje se da više od 20 odsto razvedenih roditelja izbegava tu obavezu prema sopstvenom detetu.

  • Predmeti nisu nimalo laki, jer često imamo nemaštinu i kod jednog i kod drugog roditelja, a u samom početku nisu svesni problema koji ih čekaju kada se podeli porodica. Roditelji koji treba da plaćaju alimentaciju, pogotovo kada je tek razvod krenuo i kada su svi veoma ogorčeni na dugu stranu, nekako uvek to tumače kao – neću ja njoj da dam te pare. To se doživljava kao da je dao majci a ne da je to potreba deteta – objašnjava Rozalija Tumbas, predsednica Osnovnog suda u Subotici. – Imamo problema i kada je reč o povećanju ili smanjenju iznosa alimentacije. Veliki problem je i kada vidimo da roditelji nemaju od čega da plaćaju, da nisu sposobni da zarade, a detetu treba. Važno je da napomenemo da imamo besplatnu pravnu pomoć i naši saradnici pišu tužbe i pomažu strankama. Nastojimo da te predmete rešavamo prioritetno i da se iznos koji stranke plaćaju ne gomila.

O ovoj problematici govorilo se i na okruglom stolu „Nedavanje izdržavanja i društvena solidarnost“, koji je organizovao Pokrajinski zaštitnik građana.

  • Dešavaju se problemi kada ne samo što davalac izdržavanja ne želi da plaća, već se dešava da nije zaposlen i da nema od čega, ili pak živi u inostranstvu. Zato treba da imamo sistemsko rešenje, koje bi bilo pandan Fondu solidarnosti. On se u nekim zemljama zove Alimentacioni fond – objašnjava dr Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman. – Međutim, deca, stari i supružnici kojima je ta pomoć potrebna ne mogu da čekaju da se donese novi građanski zakonik, već moramo da koristimo mehanizme koje sada imamo.

Zbog neplaćanja alimentacije za troje dece, Subotičana D. K. tužila je svog bivšeg supruga, koji je odlukom suda bio u obavezi da njoj i deci isplati više od 200.000 dinara.

  • Nisam imala drugo rešenje sem da naša prava tražim putem suda. Kako nije zaposlen, njegov je otac, penzioner, podigao keš-kredit i isplatio iznos, da moj bivši muž ne bi završio u zatvoru – priča nam Subotičanka. – Ceo proces je bio veoma mučan za sve nas. Tačno je da je on deci povremeno kupovao jakne ili telefone, kako je kada zaradio, deca su srećna zbog toga ali to nije dovoljno. Oni su školarci i svakog dana im treba.

IZDRŽAVANjE

PLAĆA se izdržavanje dece, zatim supružnika, ali je i obaveza dece prema roditeljima. Oni koji treba da primaju izdržavanje često odustaju od ostvarivanja svojih prava i zato ova problematika mora da bude vidljivija.

Izvor: novosti.rs

Ostavite komentar