Koronavirus – što trudnice trebaju znati

U ovim vanrednim okolnostima trudnice su posebno zabrinute za svoje zdravlje i za zdravlje svoje nerođene dece. Dobro je to (što se do sad pokazuje) da trudnice nisu podložnije zarazi COVID-19 koju uzrokuje koronavirus pa tako trebaju slediti uputstva koja se odnose za opšte stanovništvo.

Da bi pridonele fondu informacija koje su dostupne trudnicama, preveli smo tekst „Pitanja i odgovori“ koji su pripremili Britanski kraljevski zbor za porodilje i ginekologiju, Kraljevski zbor primalja i Kraljevski zbor pedijatara.

Infekcija COVID-19 (koronavirus) i trudnoća
Informacije za trudnice i njihove porodice

Kako koronavirus utiče na trudnice?
Čini se da trudnice nisu osetljivije na koronavirus od opšte populacije. Kako je reč o novom virusu, još uvek nije jasno kako sve virus može delovati. Smatra se da će većina trudnica osetiti samo blage ili umerene simptome, slične onima kod gripe ili prehlade.

Ozbiljniji simptomi, smernice, upala pluća, češći su kod starijih osoba, onih s oslabljenim imunološkim stanjem ili onih s hroničnim bolestima. Zasad nisu zabeleženi slučajevi smrti trudnica pogođenih koronavirusom.

Ako ste trudni, skloniji ste infekcijama nego žena koja nije trudna. Ako imate bolesti srca ili pluća, astmu, koronavirus može kod vas izazvati jače simptome.

Kako će koronavirus uticati na moje dete ako mi dijagnostikuju infekciju?
Kako je reč o virusu kojeg poznajemo vrlo kratko, tj. tek ga počinjemo upoznavati, za sad nema dokaza koji bi sugerisali da koronavirus povećava rizik od pobačaja. Nema ni dokaza da je moguće preneti virus na plod za vreme trudnoće (to se naziva vertikalnim prenosom). Stoga, smatra se da nije verovatno da će, u slučaju zaraze, prisutnost koronavirusa u organizmu trudnice izazvati odstupanja u razvoju ploda.

U Kini su deca nekih žena sa simptomima koronavirusa rođena prevremeno. Nije jasno je li to zbog koronavirusa ili su lekari indukovali porodjaj zbog lošeg opšteg stanja tih trudnica. S novim informacijama o rizicima poroda pre termina i infekciji koronavirusom, ažuriraćemo i ove informacije.

Što mogu učiniti da smanjim rizik zaraze koronavirusom?

Najvažnije je redovno i pravilno prati ruke, odmah po dolasku izvan u kuću ili na radno mesto. Na stranicama možete naći savete kako smanjiti rizik bilo kakve infekcije, ne samo od koronavirusa, već i za druge bolesti, kao što su prehlada ili gripa.

Koje su preporuke za trudnice koje putuju?
Trebate pratiti smernice na stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova koje se redovno osvežavaju u skladu s razvojem situacije.

Sve osobe, pa tako i trudnice, trebaju pre puta proveriti imaju li odgovarajuće zdravstveno i putno osiguranje. Trebate proveriti i pokriva li vaša polica porodjaj i brigu o novorođenčetu, dogodi li se da rodite dok ste u inostranstvu. Skladno trenutnom stanju, proverite i prima li i pod kojim uslovima pojedina država strance.

Šta da učinim ako sumnjam da sam zaražena koronavirusom ili sam bila izložena osobi kod koje je potvrđen?
Ako ste trudni, i mislite da bi mogli biti zaraženi koronavirusom, ili u zadnjih 14 dana ste bili u visokorizičnoj zemlji ili području (pogledajte smernice za putovanje na stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova), ili Bili ste u bliskom kontaktu s nekim obolelim od koronavirusa, trebate nazvati Zavod za javno zdravstvo radi daljih uputstva i reći da ste trudni.
Takođe, trebate nazvati i lekara kod kojeg kontrolišete trudnoću kako bi prosledili informacije koje ste dobili.

Kako će me testirati na koronavirus?
Proces dijagnostikovanja infekcije koronavirusom je podložan brzim promenama. Trenutno, ako je potreban test na koronavirus, savetovaće vam se izolacija i organizovati uzimanje brisa. Testiranje se može provesti kod kuće ili ćete biti pozvani da dođete u bolnicu.

Testiranje se sprovodi na isti način kao i kod bilo koje druge osobe koja nije trudna. Trenutno, test izgleda tako da se uzme bris ždrela i nosa. Takođe se može tražiti uzorak iskašljaja/sputuma – to je mešavina sline i sluzi.

Šta da radim ako mi je test na koronavirus pozitivan?
Bude li vam test na koronavirus pozitivan, trebate kontaktirati svog ginekologa kako bi znali za vašu dijagnozu. Ako nemate simptoma ili su oni vrlo blagi, savetovaće vam se oporavak u kućnim uslovima. Ako su vam simptomi izraženiji, moguće je lečenje u bolnici.

Zašto bi od mene mogli tražiti da odem u samoizolaciju?

Mogli bi dobiti savet da budete u samoizolaciji:

Ako ste bili u kontaktu s nekim ko ima koronavirus
Ako ste posetili određeno područje ili zemlju u kojoj je visok rizik od zaraze koronavirusom
Ako imate simptome karakteristične za koronavirus i čekate testiranje ili rezultate testiranja

Ako su rezultati testiranja na koronavirus bili pozitivni i dobili ste uputstva da se lečite kod kuće.

Šta trebam učiniti ako se od mene traži da odem u samoizolaciju?
Trudnice koje su dobile uputstva da budu u samoizolaciji trebaju ostati kod kuće i izbegavati kontakt s drugima u periodu od 14 dana. Prema trenutnim smernicama Nacionalne službe za zdravlje (NHS) u Britaniji, za vreme samoizolacije:

Ne treba ići u školu, na posao, u zdravstvene ustanove, kao ni u javne prostore
Ne treba koristiti javni prevoz
Treba ostati kod kuće, bez poseta
Treba zračiti prostorije u kojima se boravi, otvaranjem prozora
Što je moguće više odvojiti se od drugih osoba u kući, koristiti svoje peškire, posuđe i pribor, te jesti odvojeno
U slučaju potrebe, koristiti usluge prijatelja, porodice ili dostavne službe, ali tražiti od njih da stvari ostave vani.

Kako bi ostali aktivni, razmotrite mogućnost vežbanja putem interneta, pilatesa ili joge za trudnice.

Mogu li i dalje odlaziti na preglede za trudnice, ako sam u samoizolaciji?
Trebate kontaktirati svog lekara ili zdravstvenu ustanovu kako biste ih informirali da ste trenutno izolirani zbog mogućeg/potvrđenog koronavirusa i posavetovati se.

Verojatno će vam rutinski pregledi biti odloženi do kraja samoizolacije. Smatra li vaš lekar da pregled ne može čekati, organizovaće nužne preglede. Primera radi možda ćete doći u drugo vreme ili na drugu lokaciju, kako biste zaštitili druge pacijente.

Kako će izgledati moja zdravstvena slika nakon oporavka od koronavirusa?
Kao mera predostrožnosti, dve nedelje nakon oporavka zakazaće se pregled ultrazvukom da bi se proverilo je li sve u redu s plodom. Moguće je da će ovaj period od 14 dana biti kraći kako se prikupljaju iskustva i informacije o oporavku zaraženih.

Ako ste se oporavili od koronavirusa i dobili negativan rezultat na testu pre poroda, onda vaše prethodno stanje neće imati uticaja na to gde ćete i kako ćete roditi.

Šta da učinim ako se za vreme samoizolacije ne osećam dobro ili ako sam zabrinuta za svoje dete?
Trudnicama se ne savetuje odlazak na hitan prijem, osim ako im je potrebna hitna lekarska pomoć.

Ako ste tokom samoizolacije zabrinuti za svoje zdravstveno stanje ili zdravstveno stanje ploda, kontaktirajte one kod kojih kontrolišete trudnoću. Oni će vam dati odgovarajuće informacije, uključujući i to trebate li otići u bolnicu.

Ako vam je rečeno da odete u bolnicu ili porodilište, trebate doći sopstvenim vozilom ili organizovati prevoz sanitetom. Treba obavestiti prijemno odeljenje pre ulaska u bolnicu. Nipošto ne ulazite u čekaonice i ostale zajedničke prostore u kojima borave i druge pacijentkinje, najavite svoj dolazak i dogovorite način kako će vas osoblje primiti.

Hoće li to što sam u izolaciji zbog sumnje ili potvrđene dijagnoze koronavirusa uticati na to gde ću se poroditi?
Trudnicama kod kojih se sumnja na koronavirus kao i one kojima je koronavirus potvrđen, opreza radi savetuje se da, kad porodjaj krene, dođu u porodilište / na odeljenje, gde se plod može nadzirati CTG-om (praćenjem rada srca ploda) i moguće je pratiiti vrednost kiseonika u krvi trudnice (svaki sat vremena).

CTG omogućuje proveru kako dete podnosi porođaj i moguće ga je provoditi jedino u porodilištu uz nadzor lekara i osoblja. Stoga se u ovom trenutku ne preporučuje porodjaj kod kuće ili samo uz prisustvo babice ako se sumnja ili vam je potvrđena dijagnoza koronavirusa.

Ove ćemo smernice stalno usklađivati s novim saznanjima.

Hoće li to što sam u izolaciji zbog koronavirusa ili sumnje na koronavirus uticati na to kako ću se poroditi?
Trenutno nema dokaza koji bi upućivali na to da ne možete roditi vaginalno ili da bi bilo sigurnije da rodite carskim rezom, u slučaju da se sumnja na infekciju koronavirusom ili da je dijagnoza potvrđena. Stoga bi se vaš plan porodjaja trebao poštovati koliko god je to moguće, u skladu s vašim željama.

Međutim, ako se na temelju vašeg respiratornog stanja (disanja) zaključi da bi se porodjaj trebao ubrzati, moguće je da se preporuči carski rez.

Nema dokaza koji bi upućivali da žene kod kojih se sumnja na koronavirus ili kod kojih je ta dijagnoza potvrđena ne mogu primiti epiduralnu ili spinalnu anesteziju. Međutim, korišćenje oksida, koji je tzv „rajski plin“, može povećati raspršivanje i širenje virusa, tako da će zdravstveno osoblje s vama razgovarati o svim opcijama u ranim fazama porodjaja, kako biste bili upoznati sa svim mogućnostima smanjivanja boli koje su vam dostupne.

Što će se dogoditi ako za vreme moje izolacije krenu trudovi?
Ako počnu trudovi, trebate nazvati svoje porodilište i savetovati se s osobljem. Trebate ih informisati da kod vas postoji sumnja na koronavirus ili da vam je dijagnoza potvrđena.

Ako su simptomi blagi, savetovaće vam da ostanete kod kuće (u samoizolaciji) u ranoj fazi porodjaja, kako je i standardna praksa.

Zdravstveni radnici su dobili uputstva kako će na najbolji način osigurati da vi i vaše dete dobijete sigurnu i kvalitetnu pomoć, pri čemu će što je moguće više poštovati vaš plan porodjaja.

Kad, u saradnji sa zdravstvenim radnicima, odlučite da je vreme za odlazak u porodilište, trebate slediti opšte smernice za boravak u bolnici:

Ako je moguće, dođite u bolnicu vlastitim prevozom ili, u odgovarajućim slučajevima, nazovite taksi
Najavite dolazak u porodilište i okolnosti dolaska
Na ulazu u porodilište dočekaće vas neko od osoblja i dati vam hirušku zaštitnu masku koju morate zadržati na licu sve dok vas ne izoliraju u odgovarajućoj sobi.
Vaša pratnja na porodjaju može biti uz vas celo vreme, ali posete treba maksimalno ograničiti*.

  • Prema do sad izdatim preporukama na međunarodnoj liniji, nema prepreke za omogućavanje pratnje na porodjaju svakoj ženi, međutim, praksa se može razlikovati u porodilištima u kojima se, na žalost, najčešće u situacijama epidemija ukida ta mogućnost.

Mogu li preneti koronavirus na svoje novorođenče?
Budući da je reč o novom virusu, malo je informacija o brizi za porodilje s koronavirusom. Međutim, nisu zabeleženi slučajevi intrauterinog prenosa virusa kod žena kojima je dijagnosticiran koronavirus u trećem tromesečju trudnoće.

Hoće li moje dete biti testirano na koronavirus?
Da, ako u trenutku poroda kod vas postoji sumnja na koronavirus ili je dijagnoza potvrđena, onda će i vaše dete biti testirano na koronavirus.

Hoću li moći ostati sa svojom bebom i ostvariti kontakt kožom na kožu ako kod mene postoji sumnja ili je potvrđena infekcija koronavirusom?
Da, ako tako odlučite. Ako je vaše novorođenče zdravo i ne treba mu neonatalna intenzivna briga, bićete zajedno nakon porodjaja.

Prema nekim izveštajima iz Kine, ženama kod kojih je potvrđen koronavirus je sugerirano da se odvoje od novorođenčeta na period od dve nedelje. Međutim, ovo bi moglo imati negativan uticaj na povezivanje majke i deteta, kao i na dojenje.

Vi, vaša porodica ali i lekari koji brinu o vašem novorođenčetu (neonatolozi) trebate razgovarati o rizicima i prednostima kako bi odredili način postupanja za svako dete posebno.

Moguće je da će se ove smernice menjati u skladu s eventualnim novim saznanjima.

Hoću li moći dojiti svoje dete?
Da. U ovom trenutku nema dokaza da se virus može preneti majčinim mlekom. Stoga se smatra da dobro poznate prednosti dojenja prevladavaju eventualni rizik prenosa koronavirusa putem majčinog mleka.

Glavni rizik kod dojenja je bliski kontakt vas i deteta jer je moguće da dođe do prsnosa virusa kapljičnim putem, što za posledicu ima infekciju deteta nakon porodjaja.

O rizicima i prednostima dojenja trebate porazgovarati, zajedno sa svojom porodicom, sa zdravstvenim timom u porodilištu. Trenutne preporuke stručnjaka objavljene su ovde.

Moguće je da će se ove smernice menjati, u skladu s eventualnim novim saznanjima.

Odlučite li dojiti svoju bebu, preporučuju se sledeće mere opreza:

Operite ruke pre nego dirate svoje dete, muzilicu ili bočice
Nosite masku za lice prilikom dojenja
Pratite uputstva za čišćenje muzilice nakon svake upotrebe
Razmotrite mogućnost da neko ko je zdrav hrani vaše dete izdojenim mlekom.
Odlučite li hraniti svoje dete zamenskim ili izdojenim mlekom, preporučuje se da se strogo pridržavate uputstva za sterilizaciju. Ako se izdojavate u bolnici, potrebno je koristiti muzilicu odvojenu samo za vašu upotrebu.

Izvor: roda.hr

Ostavite komentar