Koliko je mleka deci potrebno u toku dana, od kog uzrasta treba uvoditi u ishranu kiselo mleko, jogurt, pavlaku?

Mleko i mlečni proizvodi su namirnice koje zbog svog značaja za dobar razvoj deteta treba da budu svakodnevno na trpezi. Kolike su dnevne potrebe za njima?

Potvrđivanje trudnoće

Mleko i mlečni proizvodi su bogat izvor gradivnih i energetskih materija, kao i brojnih vitamina i minerala (naročito kalcijuma, koji je neophodan za rast kostiju), pa su kao takvi, od neprocenjivog značaja za organizam u razvoju.

Mleko je najvažnija namirnica u prvoj godini života, koja je inače i period najintenzivnijeg rasta i razvoja deteta. U tom uzrastu potrebe deteta za mlekom najbolje je zadovoljiti davanjem majčinog mleka (dojenjem), a u slučaju da to iz nekog razloga nije moguće učiniti, davanjem adaptirane mlečne formule, koja je po svom sastavu najsličnija majčinom mleku. Ako produkcija majčnog mleka ne može u potpunosti da zadovolji potrebe odojčeta, uz majčino mleko treba davati i neophodne količine adaptirane formule (takav vid ishrane naziva se dohranom /dojenje + adaptirana formula/). Krajem prve godine života odojče treba da unosi oko 750 ml mleka dnevno.

Od kog uzrasta treba uvoditi u ishranu: kiselo mleko, jogurt, pavlaku?

Od sedmog do osmog meseca života u ishranu se pored mleka uvode i mlečni proizvodi (kiselo mleko, jogurt, pavlaka), ali odojčad zbog njihovog kiselkastog ukusa počinju da ih uzimaju u većoj količini tek negde oko desetog meseca. Od tog uzrasta preporučuje se i uvođenje mladog sira.Mlečni proizvodi, poput kiselog mleka i jogurta, pored toga što imaju veliku nutritivnu vrednost, predstavljaju i prirodne probiotike, jer u sebi sadrže „korisne“ bakterije koje u digestivnom sistemu deteta obavljaju brojne funkcije, među kojima su najvažnije: zaštita od crevnih infekcija, kao i poboljšanje opšteg imuniteta i smanjenje rizika od razvoja alergija.

Koliko dnevno ?

Budući da su mleko i mlečni proizvodi najbogatiji izvor kalcijuma, oni predstavljaju važne namirnice tokom čitavog detinjstva. Da bi se normalno razvijalo, dete od druge do šeste godine života treba dnevno da unese u organizam oko pola litra mleka i mlečnih proizvoda (kiselo mleko, jogurt, pavlaka, sir).

Kako održati stabilan krvni pritisak u trudnoći

 

 

Izvor:zenablic.rs

Ostavite komentar