Koliko dugo čekati posle spontanog pobačaja do nastanka nove trudnoće?

Spontani pobačaj predstavlja spontani prekid trudnoće i gubitak ploda pre 24. nedelje trudnoće. Najčešće, u oko 80% slučajeva, dešava se u prvih 13. nedelja trudnoće .

10-25% svih klinički potvrđenih trudnoća završi se kao spontani pobačaj. Ako se uzmu u obzir i tzv. „biohemijske“ trudnoće onda stopa spontanih pobačaja iznosi 50-75%. Biohemijska trudnoća je trudnoća kod kojih se pobačaj desio neposredno posle implantacije tj. u vreme očekivane menstruacije ili nekoliko dana kasnije tako da žena misli da joj je menstruacija malo kasnila ili dobije menstruaciju na vreme i ni ne zna da je imala pobačaj. Mogu se potvrditi samo laboratorijski – pozitivnim nalazom beta hCGa u krvi ali se klinički ne mogu dokazati.

Ukoliko se sponatni pobačaj u prvom trimestru dešava 3 ili više puta zaredom govorimo o habitualnom pobačaju.

Učestalost spontanih pobačaja za sve klinički dijagnostikovane trudnoće kao i tkz.biohemijske trudnoće (dijagnostifikovane pomoću beta HCG u krvi) je oko 60 %.

Uzroci nastanka spontanog abortusa mogu poticati od strane majke ili embriona odnosno fetusa.

Najčešći uzroci od strane embriona odnosno fetusa mogu biti urodjene ili stečene.
Od urodjenih najčešće su hromozomopatije ,a od stečenih razni egzogeni toksini i jonizujuće zračenje.

Uzroci od strane majke su:

 • kongenitalne anomalije uterusa i infantilne (nedovoljno razvijene) materice,
 • miomi,
 • intrauterine priraslice,
 • insuficijencija unutrašnjeg materičnog ušća, posebno kod amputacije,konizacije,
 • bakterijske i virusne infekcije,
 • imunološki (ANA,antifosfolipidna/antikardiolipinska antitela i sl.),
 • trombofilije,
 • lupus antikoagulans,
 • insuficijencija lutealne faze ciklusa,
 • diabetes melitus,
 • poremećaji funkcije štitne žlezde,
 • stres,
 • hronične intoksikacije.

Ipak, ovo su samo neki uzroci, veliki broj spontanih pobačaja je idiopatski (nepoznatog uzroka).

Vrste spontanog pobačaja:

Preteći pobačaj (Abortus imminens)

– postoji oskudno ili osrednje krvarenje koje može biti praćeno slabim bolovima u donjem delu trbuha. Grlić materice je zatvoren. Ultrazvučni pregledom konstatuje se vitalna trudnoća.

Započeti pobačaj (Abortus incipiens)

– postoji krvarenje koje je obilnije, bolovi u donjem delu trbuha, skraćen i dilatiran grlić materice.

Pobačaj u toku (Abortus in tractu)

– postoji krvarenje koje je obilnije, bolovi u donjem delu trbuha, skraćen i dilatiran grlić materice, vidi se ovularno tkivo u grliću

Inkompletan pobačaj (Abortus incompletus)

– postoji krvarenje, bolovi u donjem delu trbuha, skraćen i dilatiran grlić materice. Ultrazvučnim pregledom u materici se vidi zaostalo ovularno tkivo ali nema ploda.

 Kompletan pobačaj (Abortus completus)

– postoji krvarenje, bolovi u donjem delu trbuha, skraćen i dilatiran grlić materice. Ultrazvučnim pregledom u materici se ne vidi zaostalo ovularno tkivo ni plod..

Izostali pobačaj ( Missed abortion)

– O Missed abortion govorimo kada srce ploda prestane da kuca u materici a izostane ekspulzija mrtvog ploda iz materice.

– često ide asimptomatski kada se na redovnom pregledu ultrazvukom konstatuje da je srce ploda prestalo da kuca.

– nekada klinički liči na Abortus imminens. Pacijentkinja se zbog krvarenja i/ili bolova u donjem delu trbuha javi na pregled pa se konstatuje da je srce ploda prestalo da kuca

Septički pobačaj (Abortus spontaneus septicus)

– u retkim slučajevima spontani pobačaj može biti komplikovan infekcijom i tada kliničkom slikom pored krvarenja i bolova u donjem delu trbuha dominira povišena telesna temperatura. Infekcija obično počinje u materici i može dalje da se širi na okolne organe i vezivno tkivo male karlice dovodeći do nastanka pelpevoperoitonitisa, peritonitisa ili sepse. U teškim slučajevima može doći i do razvoja endotoksičnog šoka i diseminovane intravaskularne koagulacije (DIC-a).

Habitualni pobačaj (Abortus habitualis)

Ukoliko se sponatni pobačaj u prvom trimestru dešava 3 ili više puta zaredom govorimo o habitualnom pobačaju.

Anembrionalna trudnoća (Blighted ovum)

– nastaje kada nakon implantacije oplođenog jajašceta izostane razvoj ploda. Obično se ultrazvučnim pregledom kostatuje prisustvo gestacijskog meška sa/bez žumančane kesice ali bez vidljivog eha ploda.

Nestajući blizanac (Wanishing twin)

– trudnoća počne kao blizanačka a potom dođe do smrti i resorpcije jednog blizanca uz normalni razvoj drugog. U kliničkoj slici dominira krvarenje koje može biti praćeno bolovima u donjem delu trbuha.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, palpatornog ginekološkog nalaza, ultrazvučnog pregleda i biohemijskih analiza.

Mehanizam pobačaja do 12 nedelje gestacije odvija se tako da materica u jednom aktu izbacuje celi ovulum,a nakon 12 nedelje gestacije mehanizam pobačaja se odvija po principu porodjaja.

Klinička slika zavisi od vrste pobačaja.
Kod pretećeg pobačaja postoje krvarenje i bolovi, bez promena na grliću (nema otvaranja), trudnoća je očuvana.Ipak, u skoro 50 % slučajeva dolazi do progresije u spontani pobačaj.
Kod započetog pobačaja, pored gore navedenog, dolazi do otvaranja grlića i početnog izbacivanja delova ovuluma, uz jače bolove i krvarenje.
Kod septičnog pobačaja sve gore navedeno je izraženije pri čemu je prisutna febrilnost pacijentkinje.

Dijagnoza:

 • ginekološki odnosno akušerski pregled i
 • ultrazvučni pregled i
 • laboratorijske analize (beta HCG).

Tretman zavisi od kliničke slike i eventualno dijagnostifikovanih uzroka pobačaja i može biti:

 • konzervativna (antibiotici,tokoliza,aspirin,fraxarin,kortikosteroidi sl.),
 • supstitucionalna hormonska (Progesteron depo,humani horionski gonadotropin) i
 • operativna (kiretaža i serklaž).

Komplikacije spontanih pobačaja dele se na rane i kasne.
Od ranih najčešće su:obilno krvarenje,rezidua,perforacija uterusa,infekcija,peritonitis,tromboza vena male karlice,a od kasnih:intrauterusne priraslice,amenoreja,sterilitet,DIK,septični šok i akutna renalna insuficijencija.
Krvarenje i bolovi u trudnoći su uvek znak za oprez i pregled kod Vašeg ginekologa.

Prevencija spontanog pobačaja

Pošto su hromozomske aberacije najčešći uzrok spontanih pobačaja ne može se mnogo uraditi u prevenciji.

Ono što možete uraditi da biste izneli trudnoću i porodili se u vreme očekivanog termina porođaja je da budete zdravi, da se zdravo ponašate i živite u zdravom okruženju.

To podrazumeva:

– vežbajte redovno,

– hranite se zdravo

– održavajte stalnu telesnu masu u granicama normalne uhranjenosti

– unosite svakodnevno folnu kiselinu

– nemojte pušiti, piti alkohol, uzimati drogu

– ograničite unos kafe

– ne izlažite se stresnim situacijama

Često uzrok spontanog pobačaja ostane nerazjašnjen i to remeti emocionalno zdravlje žene. Žena se teško pshihički i emocionalno oporavlja i teže odlučuje da ponovo ostane trudna. Veoma je važno da žena ostane u stalnoj emocionalnoj vezi sa partnerom i da ne prekida komunikaciju sa roditeljima, familijom, prijateljima kao i izabranim ginekologom, jer joj oni mogu pomoći da reši svoje psihičke i emocionalne probleme.

     Koliko dugo čekati posle spontanog pobačaja do nastanka nove trudnoće?

Nakon spontanog pobačaja, doktori ženama savetuju da pričekaju barem tri meseca do ponovnog pokušavanja da zatrudne. No, prema nedavnom istraživanju američkog Nacionalnog instituta zdravlja objavljenom u časopisu Obstetrics & Gynecology, ako pokušavate zatrudneti unutar tri meseca nakon gubitka bebe u ranom razdoblju trudnoće (pre 20 nedelja), zapravo povećavate šanse za uspešnu trudnoću.

“Prema našim podacima, žene koje pokušavaju zatrudneti unutar tri meseca nakon spontanog pobačaja, mogu zatrudneti brže, ako ne i brže, od žena koje čekaju tri meseca i više”, rekao je autor istraživanja dr Enrique Schisterman.

Istraživači su proučili i podatke iz istraživanja o uticaju niske doze aspirina na više od hiljade žena koje su imale spontani pobačaj. Oko tri četvrtine žena pokušale su zatrudneti unutar tri meseca nakon gubitka bebe u ranom razdoblju trudnoće, a 69 posto ih je uspelo, za razliku od samo polovine žena koje su čekale dalje od tri meseca, ali unutar šest meseci.

One su imale i veću šansu da će roditi živo dete nego žene koje su čekale; 53 posto nasuprot samo 36 posto. Ako pokušavate da zatrudnite pre, to ne povećava rizik niti za nastanak komplikacija u trudnoći.

Iako istraživači tvrde da ne postoji fizički razlog za čekanje, nakon gubitka bebe, mnogi parovi emotivno nisu spremni za novu trudnoću. No, jedna od autora studije, dr Karen Schliep, kaže da parovi koji jesu spremni sada mogu biti sigurni da ne treba da čekaju tri meseca.

Ostavite komentar