Kako umiriti uplakanu bebu

Kada se beba unervozi i počne da plače, roditelji prvo pomisle da li treba da joj promene pelenu, ili da nije možda gladna. Takođe, bebe se razdraže kada ih ostavite samu u krevecu u sobi, jer može da imj zasmeta nedostatak zvukova i pokreta koje su osećale dok su bile u maminom stomaku.

1) KAKO DA SMIRIM BEBU?

Probajte da uključite usisivač dok je držite u naručju, naravno, ako nije neki prebučan. Možda će na vašu bebu delovati umirujuće.

Probajte i sa drugim zvucima, dok ne nađete onaj pravi.

Svetlo

Ko može da zaspi ako su sva svetla upaljena? Napravite prijatnu atmosferu tako što ćete prigušiti svetla.

Zvuk

Neki zvuci mogu biti magični za bebe, kao što je zvuk usisivača ili fena za kosu. Sigurno da ne može da škodi da pustite neku opuštajuću muziku. Iznesite mobilni telefon iz sobe ako želite da uspavate bebu.

Dodir

Ljudski dodir veoma je važan za zdrav razvoj. Da li znate nekoga ko ne voli masažu? Čak i bebe je vole. Nežno joj izmasirajte nogice, rukice ili stopala. Ili probajte položaj “kengur”. Ogolite bebin stomačić i naslonite ga na svoja gola prsa – da vam se kože dodiruju.

2) KOJI POLOŽAJI DELUJU UMIRUJUĆE?

Ako vaša beba ne prestaje da plače, pokušajte da je namestite u položaj različit od uobičajenog.

Novi položaj može da joj pomogne da se oslobodi gasova ako ih ima, ili može da joj prija pogled iz nove perspektive.

Nekoliko predloga:

– naslonite bebinu glavu na vaše rame

– okrenite je na stomak i držite na podlakticama

– naslonite njenu glavicu na svoje grudi, dok je svojom rukom pridržavate za zadnjicu

Još razloga za plač vaše bebe:

– možda joj je vrućina! Obucite bebi isti broj slojeva kao što vi imate na sebi. Ako niste sigurni da li je suviše toplo ili suviše hladno, stavite joj ruku na stomačić ili guzu da ostetite temperaturu njenog tela. Bebina stopala ili obrazi često mogu izgledati hladno čak i ako je bebi sasvim udobno.

– ne voli da sluša da se mama i tata svađaju

– suviše stimulacije! Ako ste bili na dečijem rođendanu, u tržnom centru ili na drugom mestu gde ima puno buke

-ako je boli stomak

– možda joj je prstić na nozi zategao konac od čarape, ili nešto slično, i tako presekao cirkulaciju zbog čega oseća bol. Ovo je vrlo čest razlog bebinog plača, a da to roditeljima nije ni na kraj pameti. Možda im je koža iziritirana od etikete na benkici, ili od sigurnosnih kaiševa u automobilu, na kolicima….Skinite bebu i proverite da li je negde nešto steže ili ima tragove na koži

– ako je dugo vremena provela na jednom mestu, u istoj sobi. Uzmite je u ruke i prošetajte po kući. Bebe vole da su pored vas, da vas slušaju i da uče od vas.

 

Pročitaj još: Ovo je vrlo rizična trudnoća postoji mogućnost da ne preživite ni Vi ni beba…

Ostavite komentar