Kada i kakvu menstruaciju očekivati nakon porođaja?

Najveći poklon trudnoće jeste vaša bebeća veknica umotana u pelenu, prćastog nosića i rumenih obraza. A jedna od dodatnih pogodnosti je izostanak menstruacije što znači da je i PMS na zasluženom godišnjem odmoru. Šta se dešava kada se odmor završi? Kako to izgleda kada se menstruacija vrati? Da li će dobiti nove dimenzije?

Kada da očekujem ciklus posle porođaja?
Ukoliko dojite, hormon prolaktin, zadužen za proizvodnju mleka, držaće još neko vreme ovulaciju na pauzi. Žene koje ne doje, po nekom pravilu dobiju menstruaciju nakon četiri do osam nedelja nakon porođaja. Za žene koje doje, taj period može da se produži na nekoliko meseci pa čak i do godinu dana. Imajte u vidu da je za dojilje sasvim normalno da menstruacija izostane i nakon šest meseci. Kod nekih mama se dešava da se menstruacija vrati tek po prestanku dojenja.

Druga trudnoća, čak i kada menstruacije nema?
Izostanak menstruacije ne znači zaštitu od trudnoće, niti umanjuje rizik od iste. Ima žena koje su ponovo zatrudnele samo šest nedelja nakon porođaja. Treba imati na umu da se ovulacija dešava pre menstruacije, kada se ona završi nastupaju plodni dani, tako da možete da zatrudnite čak i kada menstruacija izostane. To važi i za mame koje doje. Mnoge od njih se oslanjaju na dojenje kao na kontraceptivno sredstvo, ali to nije preporučljivo. Uvek koristite zaštitu. Konsultujte se obavezno sa vašim lekarom o najboljoj zaštiti, koja je bezbedna za vas i vašu bebu. Neke kontraceptivne pilule sadrže estrogen koji može da utiče na proizvodnju mleka.

Da li će menstruacija biti ista kao pre?
Vaša menstruacija može da se promeni, a i ne mora. Svaki organizam je priča za sebe. Ciklusi mogu sada da budu lakši, a mogu da budu i teži. Grčevi i njihova jačina može da varira. Ukoliko se nešto promeni, razlog zašto se menja, leži u činjenici da se nakon porođaja materica drastično skuplja, a i posteljica koje se organizam oslobodio po porođaju se obnavlja. Ovaj proces obnavljanja se dešava nakon svakog porođaja, jer materica raste kako beba raste, da bi se nakon porođaja opet vratila u normalno stanje. Ukoliko je porođaj bio vaginalni, može da se desi da tampon koji ste koristili ranije više ne odgovara. Ali, ne brinite, vreme rešava sve, pa se i sve unutrašnje promene reše brzo i povrati se prvobitno stanje.

Hoće li ciklusi u početku biti neredovni?
Balans hormona zahteva vreme da se vrati u normalu, pogotovo ukoliko dojite. Jedan menstrualni ciklus može da traje dvadeset četiri dana, sledeći može da traje dvadeset osam dana, zatim trideset pet dana. Stabilizovanje ciklusa možete da očekujete nakon par meseci ili po prestanku dojenja.

Kako da znam da li je sve u redu?
Možete da očekujete obilnije krvarenje ili intenzivnije grčeve nakon porođaja. Neki od alarmantnih signala da nije sve kako treba bi bili da, recimo, tampon ili uložak morate da promenite nakon sat vremena. Obavezno konsultujte lekara ukoliko se to dešava. To može da bude znak infekcije, fibroida ili polipa. Takođe, ako se pojave neki od sledećih simptoma: ciklusi duži od sedam dana, povećano izlučivanje ugrušaka, izostanak mestruacije nakon što se ciklus obnovio, povremeno krvarenje, ili ukoliko se ciklus nije povratio nakon tri meseca po prestanku dojenja, javite se odmah lekaru kako bi iz dijagnoze isključio anemiju ili disfunkciju tiroidne žlezde.

Kakvo je vaše iskustvo? Kada vam se vratila menstruacija nakon porođaja i da li je posle svakog porođaja isto?

Izvor: najboljamamanasvetu.com

Ostavite komentar