Kad priča o dojenju ode u drugom pravcu: „Ko može da me natera da dojim ako neću. Valjda imam pravo da biram“

Nikada se više nije pričalo o dojenju nego poslednjih par dana.

Sve je krenulo od pisma mame o „gladnim bebama“ u GAK „Narodni front“, jer je ukinuta prehrana. A onda smo od prim. dr Ljiljane Stanković, neonatologa u GAK „Narodni front“ i nacionalnog koordinatora Programa podrške dojenju, dobili objašnjenje da dohrana nije ukinuta.

– Ne ukidamo dohranu, već povećavamo procenat dece koja će dobijati majčino mleko. Ako je beba gladna, nahranićemo je. Nije svaki plač vezan za glad – rekla je za Žena. rs pre dva dana dr Stanković.

Priča o važnosti dojenja bila je odskočna daska za nove rasprave.

„Ko može da me natera da dojim?“, „moje je pravo da biram da li hoću da dojim ili ne?“…bili su samo neki od komentara.

Pozvali smo opet dr Stanković i pitali je, šta kada mama kaže da ne želi da doji bebu.

– I ta majka će, kao i ostale majke, dobiti punu podršku od osoblja, u tom slučaju da zaustavi laktaciju, na prirodan način. Zatim sa njom će razgovarati pedijatri koji će joj preporučiti najbolju mlečnu formulu za bebu, kao i količinu mleka koju beba treba da pojede. Ali te preporuke će dobiti nasamo, ne pred ostalim porodiljama – objašnjava dr Stanković.

Da podsetimo, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o nacionalnom programu podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta koja je stupila na snagu 19. jula 2018. godine. Ovaj Program je prvenstveno orijentisan na sprovođenje aktivnosti kroz sistem zdravstva.

– Cela priča zasniva se na razgovoru i edukaciji. Prvi put zahtevamo od lekara da mnogo pričaju sa porodiljama i da im objasnimo sve dileme vezane za dojenje. Mnogo majki dolazi sa velikim predrasudama i nesigurne su. Naš zadatak je da ih ohrabrimo – kaže dr Stanković.

Na pitanje da koliko žena nakon porođaja odbija dojenje, dr Stanković kaže da taj procenat nije veliki.

– Tu postoje dve grupe majki. Prva, koja ima realne zdravstvene razloge zbog kojih ne može da doji ili veoma loša iskustva sa prethodnim detetom. Druga grupa, je sve veća, a čine je obrazovane zaposlene mame, koje planiraju ubrzo nakon porođaja da se vrate na posao i zato ne žele da doje – kaže dr Stanković, a kako objašnjava čak i one doje prvih mesec dana, a zatim prelaze na dohranu.

Prema njenim rečima, svima je jasno, da je za mladu zaposlenu ženu nezamislivo da odsustvuje sa posla godinu dana i da bi zato mnoge stvari morale da se promene nakon maminog povratka na posao.

– Pogrešno je mišljenje da mama i beba treba da budu zatvorene u kući godinu dana. Ali takođe treba da znate da ako mama počne da radi, beba treba da prati mamu. Zašto ne bismo, recimo gledali u Skupštini poslanicu, koja je na posao donela svoje dete – kaže dr Stanković.

A ako mama insistira da ne doji bebu, iako nema konkretne razloge?

– Tu je u pitanju nešto drugo. Svaka majka koja odbija da se poveže sa detetom nakon porođaja je alarm za nas zdravstvene radnike. Iza toga se uvek krije neka tužna priča ili početak postporođajne depresije – kaže na kraju dr Stanković.

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite komentar