Jedna beba je već umrla: Zaraza sa Kosova se širi na celu zemlju, sve veći broj obolelih!

Male boginje stigle su sa KiM do Kragujevca. U Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ laboratorijski je potvrđeno da je osoba iz Kosovske Mitrovice koja je tokom boravka u Kragujevcu razvila simptome bolesti obolela od morbila.

To je drugi slučaj obolevanja od malih boginja na teritoriji centralne Srbije otkako je na KiM proglašena epidemija, jer je u međuvremenu laboratorijski dokazano da je žena s teritorije opštine Bujanovac koja je imala kontakte sa obolelima u Kliničkom centru Priština obolela od malih boginja.

Bolnica

 Foto: Profimedia/ilustracija

– Dobili smo informaciju da je pre dva dana još jedna beba umrla od posledica morbila u Prištini, to je drugi slučaj. S obzirom na to da je proglašena epidemija na Kosovu, svi koji nisu vakcinisani – biće. Napravili smo spiskove roditelja koji treba da vakcinišu decu i pozivamo ih redom – kaže dr Vuko Antonijević, zamenik direktora Zavoda za zaštitu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici.

To su zasad i jedina dva slučaja koja su – od izbijanja epidemije na Kosmetu, u kojoj je do sada u sredinama sa većinskim albanskim stanovništvom registrovano više od 200 obolelih – prijavili zavodi za javno zdravlje na teritoriji centralne Srbije, u Kragujevcu i Vranju.

U srpskim sredinama na Kosmetu dosad je zvanično potvrđeno sedam slučajeva obolevanja od malih boginja.

Do izbijanja epidemije na KiM, u prvih devet meseci ove godine, prema podacima Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji je registrovano 12 slučajeva malih boginja (genotip B3) iz prijavljenih epidemija u Kruševcu i Sremskoj Mitrovici.

Podsetimo, jedna beba je pre nekoliko dana umrla od opasnih boginja morbila na Kosovu, a oko 130 mališana je obolelo i nalazi se u karantinu na Infektivnoj klinici u Kosovskoj Mitrovici.

Ostavite komentar