Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje-Obilna kiša,pljuskovi,grmljavina i grad!

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje u kojem navodi da su danas u Srbiji moguće vremenske nepogode. Upozorenje važi večeras do 23 sata, a obilna kiša, pljuskovi, grmljavina i grad uz jak vetar u većini krajeva očekuju se posle podne i uveče.

Meteorolog Nedeljko Todorović upozorava da nas tek čekaju velike oluje i jako nevreme, te da je ovo uobičajeno variranje vremenskih prilika za ovo doba godine. Todorović naglašava da ne treba dizati paniku, već sprovesti preventivu, odnosno informisati se na vreme, skloniti se sa oluje i ne stajati ispod drveta.

– Vojvodina je prekjuče bila na samoj granici toplog vazduha na jugu i hladnog na severu. Kada je hladan vazduh došao ispod vrele podloge nastala je burna reakcija. Ovakve pojave su izuzetno snažne, ne kao u Americi, ali za naše uslove su veoma jake – kaže za meteorog Đorđe Đurić.

Oluja besnela u Novom Sadu, Beograđani jedva da su osetili dašak vetra

– Te oluje najčešće nisu velikih dimenzija. U većim mestima, dešava se da pogode jedan deo grada, na primer Batajnicu, a na Voždovcu ne bude ničega. U centralnoj Srbiji, južno od Save i Dunava bilo je lepo jer se vazdušna masa premeštala od Hrvatske – objašnjava on.

– Nekoliko dana ranije moguće je reći šta će se desiri u nekom širem području. Na primer, najavljeno je da je nevreme moguće u Vojvodini, ali svega dva do tri sata ranije možemo da navedemo i samu lokaciju. Nije do toga da mi kao siromašnija država nismo u mogućnosti, već su takvi uslovi i u Americi – napominje on.

Kako objašnjava, snažna grmljavina pogodila je Vojvodinu. Najkritičnije je bilo na jugu Bačke i severu Banata, a tu su stvorile i superćelijske oluje.

– Danas su lokalno moguće kratkotrajne vremenske nepogode u vidu intenzivnih pljuskova, grmljavine i grada uz jak i olujni vetar, uglavnom u zapadnim, centralnim i južnim krajevima, pri čemu se obilnija kiša, oko 20 milimetara za 3 sata, lokalno i više, očekuje posle podne i uveče – navodi se u upozorenju RHMZ.

Nevreme koje je bilo najavljeno za juče, mnoge krajeve Srbije je zaobišlo, međutim, te sreće nećemo biti i danas s obzirom na to da nema grada u našoj zemlji koji neće pogoditi.

Takođe, na manjim bujičnim vodotocima slivova Zapadne i Južne Morave, Kolubare, Jadra, Lima, Mlave, Peka i Timoka sa pritokama danas i sutra su moguća izlivanja.

Meteoalarm za danas je, s obzirom na ovakve vremenske uslove, “šaren“. Zelen je samo za teritoriju Bačke, što znači da se ne zahteva posebna pripravnost, žut je u Banatu, Sremu, Beogradu, istočnu Srbiju a sa njim se upozorava da vreme može biti opasno.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u nedelju i ponedeljak biće umereno do potpuno oblačno, u većem delu osetno svežije, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

U utorak promenljivo oblačno u većini mesta suvo, samo još ujutru na jugu i istoku sa kišom. Od srede pretežno sunčano sa temperaturom oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

 Superoluje su karakteristične za ovaj deo godine, pogotovu na početku leta, nisu nikakav fenomen, ni kod nas ni u Evropi. Isto je bilo i pre 100 godina, ali se zbog današnje umreženosti više priča o njima – objašnjava Đurić i dodaje da je na njihov efekat ima uticaj i intervencija ljudske ruke u prirodi i neodržavanje drvoreda, koje bi možda i jača košava srušila.

Ciklon nad Evropom i narednih dana će delovati, a temperature biće i do 10, pa i 20 stepeni niže. Nevreme je prošlo kroz Vojvodinu, ali sledi planinski pojas u kojem jeste hladnije, ali je reakcija vazdušnih masa specifična.

– Najveća opasnost je u centralnoj i južnoj Srbiji. Uslovi za nevreme stvoriće se pogotovu tokom ovog vikenda. U planinskim predelima stvara se drugi efekat: vazduh se sam od sebe uzdiže i dolazi do kondenzacije i u letnjem delu godine do grmljavinskih oluja – objašnjava Đurić.

Nevreme širom Evrope

Prva na udaru jake kiše, grmljavine i vetra, bila je Slovenija krajem prošle nedelje. Nevreme je prvo pogodilo jug zemlje, gde je jak vetar čupao drveće, a potom se preselio u Hrvatsku gde je kišu pratio grad veličine lešnika. Nevreme se sredinom nedelje spustilo na obale. Centar grada Cresa u sredu je potpuno potopljen, dok je u Starom gradu na Hvaru talasi su plavili rivu i niže predele obale.

Zbog oblinih kiša u nemačkoj prestonici proglašeno je vanredno stanje. Kako piše „Bild“, kiša kakva je nastavila da pada i juče u Berlinu nije viđena poslednjih 110 godina. List piše da je na nemačku prestonicu za 18 sati palo 150 litara vode po kvadratnom metru, a da je godišnji prosek 580 litara.

U Poljskoj je povređeno najmanje sedmoro ljudi je povređeno, više od 460 zgrada je oštećeno, a 125.000 domaćinstava je bez struje u olujnom nevremenu koje je od četvrtka divljalo u celoj zemlji. „Epski potop“, kako su nevreme prozvali u medijima, trenutno je iznad Moskve. Crni oblaci su se nadvili nad ruskom prestonicom, a vetar je sve jači.

 

Ostavite komentar