Gledate u pametne uređaje noću pred spavanje? Ne biste smeli a evo i zašto!

Ljudi se sve više okreću elektroničkim uređajima za čitanje, komunikaciju i zabavu, stoga su potrebna istraživanja koja prate dugoročne posledice tih uređaja na zdravlje!

Gledanje u telefon neposredno pre spavanja nije baš najbolja navika. Korišćenje mobilnog telefona u kasne sate može učiniti da se osećate veoma izmoreno ujutru, ali i učiniti da budete manje produktivni i manje fokusirani na poslu.

Zamućen vid, tup bol u glavi, osećaj umora i nedostatak kiseonika u mozgu samo su neki od simptoma vešesatnog gledanja u različite ekrane. Predstavljamo vam grafiku sa savetima i tehnikama koje će vašim očima olakšati boravak u digitalnom svetu.

Dugotrajno gledanje u monitor kompjuter toliko napregne sočivo oka da ono počne jače da lomi zrake svetla i pretvara osobu u kratkovidu, sa minus dioptrijom. Istovremeno, površina oka se isušuje.
Loš san ali i loša produktivnost na poslu jedan su od proizvoda korišćenja mobilnog telefona noću.

Oni koji su već kratkovidi osetiće potrebu da se dodatno napregnu da bi videli, a oni stariji od 40 godina, koji na monitor gledaju kroz naočare sa dioptrijom u plusu takođe lošije vide monitor sa uobičajene udaljenosti i imaju osećaj da im je dioptrija odjednom “prejake”. Sreća da nije trajano već prestaje čim se oči opuste.

Sve je u prevenciji, poručuju oftalmolozi. Postoje mali saveti koji će vam pomoći da sačuvate oči, popravite vid i trajno umanjite dioptriju.

Počnite sa ispiranjem očiju hladnom vodom, pet puta u više navrata dnevno. Pri čemu oči treba držati otvorene.

Ovo će doneti osveženje, smanjiti spazam očnih mišića, poboljšati protok krvi, pospešiti regeneraciju oka i očnog živca.

Korisne su i vežbe za oči, posebno kod kratkovidosti. Jedna od efikasnijih je zadržavanje pogleda na tački udaljenoj 30 centimetara, a potom pogled ka predmetu koji je na 100-200 metara od vas. Tu vežbu ponavljajte više puta, a vremenom pokušajte da je radite što brže. U većini slučajeva ova vežba može da zaustavi pogoršanje vida, pa čak i da dovede do poboljšanja.

Redovna upotreba sokova od voća i povrća i zelenog čaja, veoma je značajna i kod problema sa vidom. Takođe, značajno je i korišćenje algi, pivskog kvasca, C i E vitamina, lanenog ulja i semenki lana.

Ukoliko već imate dioptriju, morate redovno da koristite naočare ili sočiva.

Istraživanje je rađeno u šest sati ujutru da bi dalo podatke o uticaju korišćenja telefona pred spavanje, količini i kvalitetu sna i osećaja izmorenosti ujutru, i u četiri sata popodne da bi se dobili rezultati angažovanosti na poslu tokom radnog dana.

Rezultati su pokazali da je korišćenje telefona posle devet sati uveče povezano sa neispavanošću, a nedostatak sna je povezan sa iscrpljenošću ujutru, dok je jutarnja iscrpljenost povezana sa angažovanjem na poslu.

U drugom delu studije naučnici su istraživali preko 150 zaposlenih koji rade u različitim profesijama. Drugo istraživanje rađeno je poput prvog, samo je pored pametnih telefona uključen i uticaj računara, tableta ali i gledanje televizije.

Rezultati druge studije su poput onih iz prve, a to znači da korišćenje pametnih telefona veoma loše utiče na san, a ispostavilo se da ima i mnogo lošiji efekat na dobar san od računara, tableta i gledanja televizije.

„Pametni telefoni su gotovo savršeno dizanirani za uzurpiranje sna jer nas drži angažovanima i aktivnima do duboko u noć. Oni nam odmažu da se odvojimo od posla i uspemo da se opustimo i s mirom zaspemo“, kaže jedan od naučnika iz ove studije Rasel Džonson.

Ostavite komentar