“Dojim svog četvorogodišnjaka i BAŠ ME BRIGA ŠTA DRUGI KAŽU”: Zbog ove emisije majke preplavljuju Tviter slikama dojenja u javnosti

Dojenje u javnosti je jedna od najkontroverznijih savremenih tema. Dok bi ga neki zabranili, drugi mole majke da se pokriju, treći ga u potpunosti podržavaju. Britanska televizija je obradila ovu temu, a kao rezultat, na stotine majki na Instagram kače svoje slike dok doje.

Emisija o kojoj je reč, “Otkriveno dojenje”, emitovana je u ponedeljak, i društvene mreže su prosto eksplodirale. Majke su počele da dele svoja iskustva sa dojenjem u javnosti, tvrdeći da su zbog toga izvrgnute pogrdama, uvredama i molbama i naređenjima da to ne rade javno.

– Kad dojite u javnosti, suočićete se sa mnogo podignutih obrva i šapata – priča Kejt, jedna od majki koja je učestvovala u snimanju emisije koja je posvećena stigmi koja se pojavila u vezi sa majkama koje doje u javnosti.

Emisija je dobila mnogo pohvala, baš od majki koje praktikuju dojenje na javnom mestu i suočavaju se sa osudom okoline. Međutim, mnogo je i negativnih komentara majki koje kažu da im se na ovaj način nabacuje osećaj krivice jer ne doje već koriste formulu.

Tviter je posebno preplavljen komentarima majki.

– Pogledi koje mi stranci upućuju dok dojim 15-mesečnog sina koji je veličine prosečnog dvogodišnjaka su užasni. A da li da uopšte govorim da povremeno i dalje dojim svog četvorogodišnjaka? Baš me briga šta drugi misle, nastaviću sa tim – poručuje jedna majka na Tviteru.

Nadovezuju se i druge sa svojim iskustvima.

– Jednom prilikom u restoranu konobar mui je rekao da se ljudi za susednim stolom žale što dojim blizu njih. Šta je trebalo da uradim, da odem u toalet? – pita druga majka.

Ima i negativnih komentara.

– Namerno nisam gledala emisiju jer sam znala da ću se iznervirati. Moja beba ima 10 nedelja a ja sam posle porođaja bila tako izmrcvarena da sam ostala bez mleka. Imala sam ogromne gubitke krvi i dve transfuzije, i odlučila sam se za formulu. Ne želim da me jedna TV emisija ubeđuje da sam loša majka -kaže juedna žena.

Inače, jedno britansko istraživanje pokazalo je da oko 40 odsto žena prestane da doji posle šest nedelja jer se plaše osude okoline ili se sa njom suočavaju.

– Jednom sam dojila u parku kada sam čula dve starice kako gunđaju da toga “nije bilo u njihovo vreme” i da se to radilo iza četiri zida – priča jedna majka.

Pored toga, emisija se bavila i rasprostranjenom zabludom da je formula podjednako dobra kao i majčino mleko. U emisiji je istaknuto da majčino mleko, između ostalog, sadrži i arahidonsku kiselinu koja proizvodi prirodni mehanizam za suzbijanje bola, ali i mikrobiome, vrstu bakterija neophodnih za izgradnju zdravog imunog sistema.

(dailymail.co.uk)

Ostavite komentar