Direktor GAK Višegradska : „Dojenje ne samo da nije zabranjeno, već je preporučljivo“

Pridržavamo se preporuke da se što pre uspostavi dojenje kao najefikasniji izvor hrane za dete, a da zdravstveno stanje majke i deteta ne bude ugroženo – naglašava direktor GAK Višegradska

Vest da je u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj zabranjeno dojenje majkama koje imaju kovid 19 je netačna i ne odgovara pravom stanju stvari – kaže za Telegraf direktor ove zdravstvene ustanove dr Aleksandar Stefanović.

Prema njegovim rečima, GAK Višegradska je oduvek snažno podržavala dojenje, a tako je i danas, u vreme pandemije korona virusa.

  • Kada je reč o preporukama za dojenje za kovid pozitivne majke, naše preporuke se zasnivaju na preporukama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Batut“, a koje su bazirane na svetskim preporukama. Nažalost, saznanja o kovidu 19 i njegovom uticaju na trudnicu, fetus i novorođenče tek se ispituju, pa su se naše preporuke često menjale i usaglašavale.

Preporuke su prilagođene zdravstvenom stanju majke i novorođenčeta u uslovima u kojima dete boravi. U GAK Višegradska pridržavamo se preporuke da se što pre uspostavi dojenje kao najefikasniji izvor hrane za dete, a da zdravstveno stanje majke i deteta ne bude ugroženo – naglašava direktor GAK Višegradska.

Dr Stefanović ističe da dojenje ne samo da nije zabranjeno porodiljama u ovoj zdravstvenoj ustanovi, nego je i preporučljivo.

  • Najvažnije je da se poštuju epidemiološke mere. Mi radimo kao i sve ostale klinike. Posle porođaja majka se opservira, a podoj se uspostavlja čim on ne ugrožava ni majku ni novorođenče – zaključuje dr Stefanović.

Izvor: telegraf.rs

Ostavite komentar