DAME, OVO JE VAŠ CERVIKS: BABICA OBJAVILA NEVEROVATNU FOTOGRAFIJU GRLIĆA MATERICE

Ovo je fotografija koju je Amelija podijelila na društvenoj mreži – možda vam se slika neće svideti, ali to je žensko telo.

Piše: Selma Sakić

Žensko telo tokom trudnoće menja se na neverovatan način, ali često žene nisu svesne koliko su posebne i šta sve rade određeni delovi tela. Zato je dula i babica Amelija Lamont objavila fotografiju grlića materice

Postoji vrlo velika šansa da nikad ne biste razmišljali o grliću materice ako niste trudni. A čak i tada verovatno ne biste previše znali o tome. Zapravo, vaš grlić materice neće dobiti pažnju koju zaslužuje sve dok ne dođete do faze trudova, kada cerviks postaje jako važan. Porođaj će započeti blagim trudovima, koji će dobijati na intenzitetu sve dok se težak posao otvaranja cerviksa potpuno ne završi, odnosno dok ne budete potpuno otvoreni.

Dula i babica Amelija Lamont iz “The Midwife Mumma” nedavno je odlučila na društvenim mrežama da napravi “buku” vezanu za cerviks jer smatra da ne dobija zahvalnost koju zaslužuje. Na Instagramu je podelila fotografije te je za CafeMom izjavila da želi da žene shvate koliko su njihova tela neverovatna.

“Odlučila sam da podelim fotografije jer za cerviks čuju i znaju žene koje su trudne, ali im ga je gotovo nemoguće da ga zamisle. Mislim da žene nemaju priliku da vide kako izgleda njihov cerviks u stvarnom životu… jako nalik na američku krofnu, tako ga babice opisuju dok razgovaraju s pacijentima. Ženski reproduktivni sistem je neverovatan!”, kaže Amelija.

Ovo je fotografija koju je Amelija podijelila na društvenoj mreži – možda vam se slika neće svideti, ali to je žensko telo. Fotografija pokazuje čvrsto zatvoren cerviks prije nego počne da se širi kako bi napravio mesto da beba može da izađe.

“Dame, ovo je vaš cerviks… dobro ne vaš, nečiji tuđi. To je ono što se rasteže kada se vaša beba počne da se spušta kroz porođajni kanal kako biste se vi porodili. Neverovatno kako “okrugla američka krofna” može da radi tako težak posao i postati tanka kao papir kada se dete rađa… naše telo je neverovatno… to je razlog zašto porođaj može tako jako dugo, dugo trajati”, objašnjava dalje Amelija.

Smešten između vagine i materice, cerviks ostaje zatvoren sluznim čepom tokom trudnoće. Dok dete raste, cerviks ga štiti od opasnih bakterija iz spoljnjeg sveta i podupire matericu. Cerviks polako dozrijeva tijekom trudnoće i spreman je odgovoriti kada počnu kontrakcije.

Kad je vrijeme za početak akcije?

Cerviks od potpuno zatvorenog stanja dolazi do otvorenosti od 10 centimetara tоkom procesa rađanja, a žena može biti otvorena nekoliko centimetara iako nema trudove, otvorenost grlića ne znači da su trudovi počeli. Mnoge žene dođu do kraja svoje trudnoće i tek onda otkriju da im je cerviks otvoren dva do tri centimetra, bez ikakvog znaka trudova.

Ameliјa je podijelila neverovatnu fotografiju na Instagramu kako bi pokazala dugotrajni proces koji cerviks prolazi kroz poro]aj i gura bebu u svet. “Jedna stvar je sigurna, vaš cerviks radi veliku stvar, proširuje se i oslobađa dete. Cerviks delotvorno gura vaš bebu deset centimetara prema napolje”, napisala je dula i babica na Instagramu.

Koliko dugo traje otvaranje?

Porođaj je putovanje koje je kod svake žene drugačije, zbog čega je nemoguće predvideti koliko će trajati i kada će se cerviks otvoriti. Vreme za konačno otvaranje cerviksa drugačije je kod svake žene. “Volela bih da znamo. Mi bismo bili milioneri kada bismo mogli znati kada će beba biti tačno rođena. Nemojte me shvatiti pogrešno, dobri smo u svom radu, ali ne postoje dva ista porođaja”, objašnjava Amelija.

Telo vas neće izneveriti

Iako određeni problemi mogu dovesti do hitnog carskog reza, Amelija ističe da to ne znači da je žensko telo nije uspelo. “Važno je zapamtiti, bez obzira na koji god način rodite, vaše telo vas nije izneverilo, sve se dogodilo s razlogom i vi to treba da prihvatite, nemojte se boriti sa sobom oko toga. Ako će biti i sledećeg, raspravite odmah na početku svoje nade i očekivanja… ako ga neće biti, vi i vaše dete ste sigurni i to sve što je na kraju dana bitno”, objašnjava u svom postu Amelija.

 

Izvor: Klokanica

Ostavite komentar