Da li TREBA ostaviti DETE SAMO U KUĆI? U ŠOKANTNIM slučajevima je to (NE) OPRAVDANO

Zakon je jasan, ali istraživanje među roditeljima je pokazalo da su ljudi potpuno nerealni!

Dok s jedne strane društvo osuđuje roditelje koji nakratko dete ostavljaju samo kod kuće ili na javnom mestu, naučnici, s druge strane, tvrde da u tome nema ničeg lošeg ukoliko postoji opravdan razlog.

Studija Univerziteta u Kaliforniji pokazala je da na ocenu nemarnosti takvog čina utiče pozadina situacije, odnosno šta je to što okolina smatra (ne)prihvatljivim.

Psiholozi objašnjavaju da je problem u tome što je naš strah o opasnostima koje mogu da se dese kada dete ostane samo – preuveličan, jer društvo uglavnom to vidi kao nešto neprihvatljivo. Što je razlog manje moralno opravdan, opasnost se smatra većom, iako su deca objektivno bezbedna u većini situacija.

Ako je mama otišla na kafu – to je sramota, ako je otišla kod lekara – u redu je?!
Istraživanje je pokazalo da ako je beba zaključana sama u kolima u podzemnom parkingu i ostavljena na 15 minuta, ispitanici su smatrali da je nebezbedna ukoliko je majka otišla na sastanak sa ljubavnikom, u šoping ili na kafu sa prijateljicama. Sigurnija je, s druge strane, ako je mama otišla iz moralno opravdanijeg razloga, kao što je neodložan i važan sastanak.

A suština je da je u oba slučaja dete ostavljeno da bude samo, na isti način, samo iz različitih povoda.

Ispitanici su dobijali i primere o dvoipogodišnjem detetu ostavljenom kod kuće na 20 minuta, šestogodišnjaku koji je u parku boravio sam 25 minuta i osmogodišnjaku u kafiću koji je 45 minuta bio bez roditelja. Istraživanje je pokazalo da se oni najviše plaše da stranac može da naudi detetu ili da će mu se desiti neka nesreća u tim trenucima.

Izvor: magazin.novosti.rs

Ostavite komentar